Obama pozvao Netanijahua u Bijelu kuću

Obama je prethodno najavio da će sastanka sa Netanijahuom u Bijeloj kući, nakon njegovog ponovnog izbora za izraelskog premijera, biti samo poslije potpisivanja konačnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2015. 08:56h

Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Vašington narednog mjeseca, prenosi danas najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot".

Izvori u Stejt departmentu navode datum moguće posjete,15. ili 16. jul.

Obama je prethodno najavio da će sastanka sa Netanijahuom u Bijeloj kući, nakon njegovog ponovnog izbora za izraelskog premijera, biti samo poslije potpisivanja konačnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila.

Izraelski zvaničnici zato vjeruju da su Amerikaci ubijeđeni da će uspjeti u tome u nerednim nedeljama, uprkos odlaganjima i teškoćama koje se navodno svakodnevno javljaju tokom pregovora.

Ako Netanijahuove posjete zaista bude, onda će se to desiti prije nego što Kongres odobri sporazum između Irana i velikih sila.

Vjeruje se da je Obama zainteresovan za tu posjetu, za njen uspjeh i posebno zajedničke izjave pred kamerama, kada bude završena, navode izraelski mediji.

Negativan stav Netanijahua u odnosu na sporazum, mogao bi otežati odobrenje u Kongresu. S izraelske tačke gledišta Netanijahuova posjeta je takođe mogućnost da se poprave problematični odnosi između dvojice lidera, koji su izazvali direktnu i indirektnu štetu, uključujući i štetu moći zastrašivanja Izraela, stvaranjem utiska da ta zemlja više ne koordiniše s Vašingtonom cetralna politička pitanja.

Posjeta je takođe mogućnost da se s Amerikancima koordiniše predstojeći politički razvoj u regionu, kako Izrael ne bi ponovo bio iznenađen političkim incijativama i napadima u međunarodnim forumima. Od Netanijahua se očekuje da traži paket kompenzacija za povećane prijetnje s kojima je Izrael suočen.

Između ostalog Netanijahu će tražiti da Izrael proširi kvalitativnu vojnu prednost u odnosu na druge zemlje u regionu.

Bonus video: