Malezija: Bivši premijer i ministar optuženi za pronevjeru 1,6 milijardi dolara

U optužnici je navedeno da je dio pronevjerenog novca bio namijenjen za subvencije za siromašne i budžet za upravljanje aerodromom, ali nisu iznijeti detalji
59 pregleda 0 komentar(a)
Nadžib Razak, Foto: Reuters
Nadžib Razak, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2018. 07:48h

Bivši malezijski premijer Nadžib Razak i njegov ministar finansija danas su zajedno optuženi za pronevjeru 6,64 milijardi ringita (1,6 milijardi dolara) dok je bivša šefica obavještajne službe optužena za protivpravno prisvajanje više od 12 miliona dolara.

Šest novih tačaka optužnice protiv Razaka su pridodate na dosadašnje 32 tačke optužnice za korupciju, kršenje povjerenja i pranje novca povezano s krađom više milijardi dolara iz državnog investicionog fonda.

I Razak i nekadašnji ministar finansija Mohamad Irvan Serigar Abdulah izjasnili su se da nisu krivi za pronevjeru državnog novca u periodu između decembra 2016. i decembra 2017.

U optužnici je navedeno da je dio pronevjerenog novca bio namijenjen za subvencije za siromašne i budžet za upravljanje aerodromom, ali nisu iznijeti detalji.

Razakov advokat je optužbe nazvao "budalastim", tvrdeći da je novac samo bio preusmjeren na hitnije potrebe.

Bivša šefica inostrane obavještajne službe Hasana Abdul Hami se izjasnila da nije kriva za protivpravno prisvajanje 12,1 miliona dolara malo prije izbora na kojima je Razakova koalicija izgubila vlast.

Svo troje se nalaze na slobodi do suđenja.