Svaki mjesec u Irak uđe 40 stranih bombaša samoubica

Premijer Iraka je u televizijskom obraćanju takođe rekao da je broj stranih militanata koji se bore za "Islamsku državu" u Iraku značajno veći od broja iračkih militanata
1 komentar(a)
bombaš samoubica, Foto: Reuters
bombaš samoubica, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2015. 14:47h

Premijer Iraka, Hajdar al Abadi izjavio je da oko 40 stranih bomabaša samoubica uđe u tu zemlju svakog mjeseca. On je pozvao susjede iz regiona na akciju radi sprječavanju upliva stranih boraca iz njihovih zemlja u Irak.

Bomabaši samoubice jedno su od najsmrtonosnijih oružja militanata "Islamske države", koje najčešće autobilima šalju da iračke odbrambene pozicije ili na mjestima gdje uzrokuju veliki broj civilnih žrtava.

Abadi je u televizijskom obraćanju takođe rekao da je broj stranih militanata koji se bore za "Islamsku državu" u Iraku značajno veći od broja iračkih militanata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bombaši samoubice dolaze is svake države u regionu dodajući da je "to problem na kojem treba da rade te države".

Islamska država je juna prošle, 2014. godine izvela veliku ofanzivu kojom je preuzela kontrolu nad trećinom teritorije Iraka, uključujući i predjele na granici sa Sirijom gdje ova grupa u potpunosti kontroliše teritoriju što olakšava upliv stranih boraca u Irak.

Bonus video: