Papa poziva na revoluciju u borbi protiv klimatskih promjena

U presedanu na temu životne sredine, papa tvrdi da je eksploatacija resursa na planeti prešla granice i da se svijet suočava sa propastima ukoliko ne dođe do revolucije u srcima i umovima
2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.06.2015. 17:22h

Najiščekivanije pismo u deceniji biće objavljeno u četvrtak na pet svjetskih jezika. Pismo koje je napisao papa Franja bi trebalo da pozove na okončanje “tiranije” i eksploatacije prirode od strane čovječanstva.

Svi se nadaju da će ovo pismo donijeti promejne u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Papa Franjo će pozvati na etničku i ekonomsku revoluciju kako bi se spriječile katastrofalne klimatske promjene i rastuća nejednakost u pismu upućenom preko milijradu katolika u svijetu.

U presedanu na temu životne sredine, papa tvrdi da je eksploatacija resursa na planeti prešla granice i da se svijet suočava sa propastima ukoliko ne dođe do revolucije u srcima i umovima.

Toliko iščekivana poruka biće poslata na adrese 5.000 katoličkih biskupa i očekuje se da će to biti dosad najradikalnija papina izjava.

Pa ipak, vjeruje se da će pismo naljutiti dijelove republikanskog mnjenja u SAD usvajajući upozorenja klimatskih naučnika i bogate elite, napominju kardinali i naučnici koji su savjetovali Vatikan.

Predsjednik papskog Savjeta za pravdu i mir, kardinal Piter Turkson će pokrenuti poslanicu. On je naveo da će se baviti uzrocima siromaštva uprkos postojanja obilnih resursa, te da privilegovana globalna elita kontroliše najveći dio svetskog bogastva i troši najveći dio resursa.

Očekuje se da papa ponovi stavove koje je izrekao u skorijem govoru o prirodi i siromaštvu.

"Ekononski sistem usmjeren je na boga novca koji pljačka prirodu kako bi održali ritam očajničke potrošnje koja je neodvojivi dio njega. Treba čovječanstvo da se zapita, zar uništenje prirode nije samoubistvo? Moramo da zaštitimo stvaranje (prirodu), jer ako to uništimo, ono će uništiti nas", rekao je papa.

Očekuje se da se papa ne bavi samo zaštitom prirode, već i da skrene pažnju na rasipanje hrane i neodgovorno eksploatisanje prirode koje negativno utiče na zdravlje ljudi.

Pismo će izaći uoči sastanka pape i američkog predsjednika Baraka Obame, a vjeruje se da će poboljšati izglede za novi globalni sporazum UN da se smanje efekti klimatskih promjena.

Blic.rs

Bonus video: