TRKA ZA BIJELU KUĆU

Razgovor sa Hilari Klinton za 2.700 dolara

Ona će predsjedničke izbore nastojati da predstavi kao izbor o ekonomskoj budućnosti srednje klase, a svoju kandidaturu kao intervju za posao na kome birači trba da odluče da li je ona osoba koja će se boriti za njih
74 pregleda 0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2015. 10:15h

Hilari Klinton nalazi se četiri, pet, čak i šest puta nedjeljno sa bogatim pristalicama koji žele da se sa njom rukuju - a ovi gotovo obavezni susreti pomažu joj da prikupi novac potreban kako bi pobijedila u trci za Bijelu kuću.

Kada je riječ o suštini njene kampanje, ona sebe nastoji da predstavi kao kandidata koji će raditi za dobrobit običnih Amerikanaca, a izbore kao odluku o ekonomskoj budućnosti srednje klase.

Goste pozvane na "razgovor sa Hilari" prisustvo na ovim eksluzivnim skupovima košta 2,700 dolara, što je zakonski limit Savezne izborne komisije za donacije predsjedničkim kandidatima u preliminarnom ciklusu izbora, kada svaka stranka bira jednog kandidata za izbore, prenosi AFP.

Kada jednom budu završeni preliminarni izbori, pristalice mogu da daju dodatnih 2,700 dolara u kešu konačno izabranom kandiatu stranke za drugi dio kampanje.

Bivša državna sekretarka koja važi za favorita za nominaciju Demokratske stranke, imala od početka kampanje u aprilu oko 40 prijema na kojima je prikupljala novac, ocjenjuje Sanjajt Fondacija, nestranačka organizacija iz Vašingtona koja prati finansiranje stranaka.

To je prilično intenzivan raspored 17 mjeseci pred izborni dan 8. novembra 2016. godine.

Na njima su se dosada mogli vidjeti razni prijatelji Klintonovih, uticajne demokrate, direktori, ko-osnivač Fejsbuka, njen suprug Bil, milijarder Tom Stejer koji se bavi čistom energijom.

Na jednom od takvih skupova 29. juna će pjevati rok zvijezda Bon Džovi.

Inače, Klintonova će prvi veliki javni predizborni skup imati u subotu u Njujorku, a očekuje se da će na njega doći hiljade birača.

Rupe u propisima mogle bi joj omogućiti da izvuče još više novca od donatora, ali ona je javno obećala da će reformisati zakone o finansiranju kampanje kako bi ublažila rastući uticaj privatnih donacija na američke izbore.

Njen republikanski rival Džeb Buš međutim redovno dobija desetine hiljada dolara da prisustvuje određenim događajima, a u izuzetnim slučajevima čak i do 100,000.

On zapravo tek treba da objavi kandidaturu za predsjednika i očekuje se da će to uraditi u ponedjeljak u Majamiju.

Za Klintonovu to znači da će ipak morati šire da otvori vrata za prikupljanje donacija, a priča se da već ima cilj - da pređe milijardu dolara koje je prikupio predsjednik Barak Obama u trci za drugi mandat.

Kada je riječ o poruci tokom kampanje ona će nastojati da sebe prikaže kao kandidata koji će raditi za dobrobit običnih Amerikanaca.

U subotu će, kako se očekuje, potencijalnim biračima pričati o teškom životu njene majke i odati priznanje Amerikancima koji su napornim radom pomogli da zemlja izađe iz Velike recesije, prenosi AP.

Ona će predsjedničke izbore nastojati da predstavi kao izbor o ekonomskoj budućnosti srednje klase, a svoju kandidaturu kao intervju za posao na kome birači trba da odluče da li je ona osoba koja će se boriti za njih.

Takvim pristupom Klintonova želi da otkloni sjenke koja su proteklih mjeseci pale na njenu kampanju poput pitanja o njenom ličnom bogatstvu, korišćenju privatnog mejla dok je bila državni sekretar i finansijama porodične fondacije.

U subotu u Njujorku, Hilari će se pridružiti i njen suprug Bil Klinton i ćerka Čelsi što će biti prvo zajedničko pojavljivanje porodice od kada je u aprilu objavila odluku da se kandiduje.