Japan odlaže demontiranje Fukušime

Od ukupno šest reaktora centrale, jezgra tri reaktora, od jedan do tri, istopila su se i ne zna se tačno dokle je iscurela nuklearna supstanca, ni kako je izvaditi
96 pregleda 0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Reuters
Fukušima, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2015. 09:45h

Japanska vlada danas je odobrila nove rokove za sanaciju oštećene nuklearne centrale Fukušima, i prihvatila da se za dvije do tri godine odloži uklanjanje upotrijebljenog nuklearnog goriva iz podzemnih bazena zbog kompleksnosti operacija.

Tokijska elektro kompanija Tepko (Tepco) koja je izvadila svo preostalo gorivo iz bazena reaktora broj 4, planirala je ove godine da počne sa istim postupkom za reaktor broj tri ali je tražila odlaganje jer tehničke pripreme za taj kompleksan posao traju duže nego što je bilo predviđeno.

Nuklearna elektrana Fukušima Daiči (Jedan) koja ima šest reaktora teško je oštećena poplavom poslije cunamija od zemljotresa marta 2011, što se smatra najtežom nuklearnom katastrofom u svijetu od Černobilja 1986.

Prema novom planu sanacije ove nuklearne elektrane, koji je japanska vlada danas prihvatila, operacija vađenja nuklearnog goriva iz reaktora broj tri odlaže se za 2017. ili početak 2018. godine.

Takođe je odloženo vađenje goriva iz bazena reaktora broj jedan, koje će po novom planu početi 2020. ili 2021. umjesto 2017. i 2018. Za bazen reaktora broj dva zadržana je 2020. godina kao rok.

Bazeni reaktora jedan i tri, uništenih marta 2011. godine, sadrže potrošeno nuklearno gorivo, ali prije no što se ono izvadi, treba ukloniti ruševine i instalirati specijalnu opremu. Uz to mora da se razvije oprema i tehnologija koja može da funkcioniše u okruženju sa opasno visokim nivoom radijacije, za šta je potrebno koristiti uređaje na daljinsko upravljanje.

Tepko planira da počne vađenje goriva iz jezgra reaktora broj jedan 2021. godine, odnosno deset godina poslije cunamija od 11. marta 2011.

Potrebna sredstva za ove radnje biće utvrđena tokom 2018. godine, navela je kompanija koja i dalje procjenjuje da će biti potrebno 30 do 40 godina da se potpuno demontira oštećena nuklearna elektrana Fukušima Daiči.

Od ukupno šest reaktora centrale, jezgra tri reaktora, od jedan do tri, istopila su se i ne zna se tačno dokle je iscurela nuklearna supstanca, ni kako je izvaditi.

Bonus video: