Za 10 dana u Tursku stiglo 13.500 sirijskih izbjeglica

Potpredsjednik Vlade izjavio je sinoć da će Turska privremeno zatvoriti granicu sa Sirijom zbog velikog priliva izbjeglica.
0 komentar(a)
Kurdske izbjeglice iz Sirije, Foto: Reuters
Kurdske izbjeglice iz Sirije, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2015. 18:25h

Više od 13.500 sirijskih izbjeglica prebjeglo je u Tursku u posljednjih desetak dana, zbog čega su vlasti odlučile da privremeno zatvore granicu, saopštili su danas u Ankari izvori bliski turskih vlastima.

"Od srijede smo primili 6.600 izbjeglica, a nekoliko dana ranije stiglo je 7.000", naveli su Frans presu ti izvori.

Potpredsjednik Vlade, Numan Kurtulmus izjavio je sinoć da će Turska privremeno zatvoriti granicu sa Sirijom zbog velikog priliva izbjeglica.

"Turska neće nikoga primiti s granice sa Sirijom, osim ako je u pitanju neka humanitarna tragedija", rekao je Kurtulmus i dodao da ta odluka ne dovodi u pitanje "otvorena vrata" Ankare za sirijske izbjeglice.

"Te restrikcije na granici biće samo privremene", dodao je turski zvaničnik, koji je kritikovao Evropsku uniju što nije pomogla Turskoj u prijemu izbjeglica.

Turska, koja je prekinula sve odnose sa sirijskim vlastima predsjednika Bašara el Asada, glavna je zemlja azila za Sirijce.

Turska vlada saopštila je nedavno da je potrošila više od 5,5 milijardi dolara za pomoć izbjeglicama i osudila "nedostatak solidarnosti" zapadnih sila.

Bonus video: