Prerane predizborne muke Džeba Buša

Pokazalo se, navodi američki list, da je prvobitna pretpostavka Bušove kandidature prema kojoj će hrabar i žustar početak uplašiti potencijalne rivale i pomoći mu da savlada teret prezimena, zapravo pogrešno navođena
0 komentar(a)
Džeb Buš, Foto: Beta-AP
Džeb Buš, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.06.2015. 14:32h

Američki predsjednički kandidat iz redova Republikanske stranke Džeb Buš bilježi negativne poene i prije početka predizborne kampanje, počev od neadekvatne lokacije za sastanke i neočekivanog angažovanja novih savjetnika, do ocjena u republikanskom taboru da su mu planovi previše optimistični.

"Vašington post" piše da su strateške greške koje je Buš, sin i brat dva bivša predsjednika SAD i nekadašnji guverner Floride, pravio u proteklih šest mjeseci, pogoršane unutrašnjim razdorom u njegovom timu, što je kulminiralo promjenama u sastavu osoblja nekoliko dana pred početak zvanične predizborne kampanje u ponedjeljak.

Pokazalo se, navodi američki list, da je prvobitna pretpostavka Bušove kandidature prema kojoj će hrabar i žustar početak uplašiti potencijalne rivale i pomoći mu da savlada teret prezimena, zapravo pogrešno navođena.

U ovonedjeljnim intervjuima, desetine Bušovih podržavalaca i obaviještenih republikanaca su priznale da će on teško moći da ispuni prenaduvana očekivanja i prikupiti 100 miliona dolara u prvoj polovini godine.

List primjećuje i da Bušovi razgovori sa glasačima ponekad više podsjećaju na srednjoškolska predavanja nego na razoružavajuće privlačenje glasača, te mu je reputacija u anketama opala sa ranga mogućeg predvodnika na poziciju jednog od pregršt kandidata koji streme ka vrhu sve popunjenije liste.

U jednoj od neočekivanih odluka, Buš se okružio 650-članom mrežom pomoćnika koji su za njega radili dok je bio guverner, a angažovao je i 21 veterana iz administracije svog brata i oca da ga savjetuju o spoljnoj politici, što je izazvalo nezadovoljstvo i razdor među njegovim starijim saradnicima.

Pogrešan potez bio je i izbor neobične lokacije za redovne sastanke osoblja Bušovog tima - riječ je o hotelu unutar terminala na aerodromu u Dalasu, koji donatori i republikanci smatraju neprikladnim za kampanju čija je baza trebalo da bude na Floridi.

Buš se, takođe, "spotakao" o svoje obećanje da neće skrenuti udesno kako bi došao do nominacije već da će se zadržati na sredini u pogledu imigracije i obrazovanja, ali se ispostavilo da je pri tome više u raskoraku sa baznim stavovima stranke nego što je mudro pragmatičan.

Nespretne greške koje je Džeb Buš pravio u proteklih šest mjeseci srozale su imidž ovog republikanca, koji je želio da se predstavi kao jedini iz redove te partije koji je spreman za predsjedničku dužnost, zaključuje "Vašington post".

Bonus video: