"OTKRILI SMO 100 ZAVJERA"

Netanjahu: Da nema izraelske vojske, Hamas bi ubio Abasa

Netanjahu je ocijenio da Izrael ne smije da ponovi greške koje je napravio u pojasu Gaze, gdje je Hamas silom preuzeo kontrolu od Abasa nakon što su se izraelske snage odatle povukle
4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2019. 05:53h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obećao je danas da neće odustati od vojnog izraelskog prisustva na Zapadnoj obali, dodavši da bi ekstremisti Hamasa srušili palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da na toj teritoriji nema izraelskih vojnika.

Netanjahu je ocijenio da Izrael ne smije da ponovi greške koje je napravio u pojasu Gaze, gdje je Hamas silom preuzeo kontrolu od Abasa nakon što su se izraelske snage odatle povukle.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Zapadne obale, on je rekao da mu se više sviđa izbjegavanje etiketa kao što su "palestinska država", ali je jasno rekao da Abas i Palestinska uprava svoje postojanje duguju zaštiti Izraela i imaju direktne koristi od prisustva izraelskih vojnika.

"Oni bi bili pregaženi za dva minuta. Za par godina smo otkrili zavjeru sto Hamasovih ljudi da svrgnu Abu Mazena (Abasa). Svrgnu? Ubiju ga. Ne da ga ubiju politički. Ubiju ga.Tako, da mi nismo tamo, oni bi bili tamo, što se tačno dogodilo kada smo napustili Gazu", rekao je Netanjahu na skupu Jevrejskih federacija Sjeverne Amerike u Tel Avivu.

Izraelska vojska se povukla i evakuisala jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze 2005. Naredne godine je Hamas pobijedio na parlamentarnim izborima, a 2007. je silom preuzeo kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih Abasovom Fatahu.

Na osnovu privremenih mirovnih sporazuma iz 1990-ih godina na Zapadnoj obali su stvorena autonomna i poluatonomna palestinska područja, poznata pod nazivom Područje A i B, kao i Područje C koje je pod potpunom kontrolom Izraela i u kome se nalaze desetine jevrejskih naselja.

Netanjahu se već dugo zalaže da Zapadna obala ostane pod bezbjednosnom kontrolom Izraela i ta zemlja nastavlja bezbjednosnu saradnju sa palestinskim snagama iako ozbiljnih mirovnih pregovora nema otkako je Netanjahu došao na vlast 2009. 

Njegova današnja izjava, kako se čini, sugeriše koliko bi daleko išao ukoliko bi bio primoran na ustupke na Zapadnoj obali.

"Oni (Abasova uprava) su bili u Gazi i imali su 15.000 naoružanih ljudi, Hamas je imao 3.000. Za nekoliko dana su ga izbacili i mi ne možemo dozvoliti da se to desi u Judeji, Samariji, Zapadnoj obali", rekao je Netanjahu koristeći biblijsko ime te teritorije i dodavši da je Gaza postala uporište radikalnog islama koji podržava Iran i da je odatle ispaljeno 4.000 raketa na Izrael.

Od 2008. godine Izrael i Hamas su tri puta ratovali, dok je na Zapadnoj obali bilo relativno mirno.

Medjutim, Palestinci su od 2015. ubili više od 50 Izraelaca u pojedinačnim napadima nožem, te oružanim i napadima vozilima. 

Za to vrijeme poginulo je više od 260 Palestainca za koje Izrael tvrdi da su uglavnom bili napadači.