SAD najavile regulisanje emisije štetnih gasova u avio saobraćaju

Konačna odluka SAD o usvajanju standarda vjerovatno će biti na dnevnom redu administracije narednog američkog predsjednika budući da zvaničnici nadležne agencije tvrde da će usvajanje takvog dokumenta biti na stolu 2017. godine
0 komentar(a)
Avion, Foto: Beta-AP
Avion, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.06.2015. 09:28h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame najavila je prve korake ka regulisanju emisije štetnih gasova u vazdušnom saobraćaju, ali je upozorila da će za primjenu tih standarda vjerovatno biti potrebne godine.

Prema preliminarnom izvještaju Agencije za zaštitu okoline, usvajanje međunarodnih standarda o emisiji štetnih gasova jeste moguće zbog činjenice da je utvrđen njihov negativan uticaj na zdravlje ljudi.

Međutim, konačna odluka SAD o usvajanju standarda vjerovatno će biti na dnevnom redu administracije narednog američkog predsjednika budući da zvaničnici nadležne agencije tvrde da će usvajanje takvog dokumenta biti na stolu 2017. godine.

Međunarodna organizacija civilne avijacije pet godina radi na utvrđivanju normi koji se tiču emisije štetnih gasova efektom staklene bašte u avio saobraćaju.

Konačni sporazum o standardima očekuje se u februaru iduće godine.

Američka regulativa odnosila bi se na velike putničke avione, transportne i elisno-mlazne avione, neke privatne poslovne avione, ali ne i na lake avione, letjelice sa klipnim motorom ili vojne avione.

Emisija štetnih gasova u avio saobraćaju godišnje čini oko dva odsto ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Američke avio kompanije su među najvećim u svijetu. Emisija štetnih gasova njihovih aviona na međunarodnim i domaćim letovima godišnje iznosi 29 odsto od ukupne emisije tih gasova. To je više od bilo koje druge zemlje.

Bonus video: