"Poruka Islamske države je: potčinite se ili umrite"

“To nije terorizam lokalnog nivoa, to je terorizam sa globalnim ambicijama..."
6 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.06.2015. 09:30h

Islamska država je “kult smrti” usmjeren na pojedince i države širom svijeta sa porukom “potčinite se ili umrite”, rekao je premijer Australije Toni Abot.

“To nije terorizam lokalnog nivoa, to je terorizam sa globalnim ambicijama i ne može se pregovarati sa njima, već samo možemo da se borimo protiv njih”, izjavio je Abot na početku Samita o borbi protiv ekstremizma koji se održava u Sidneju.

Dvodnevni samit okupio je ministre, visoke zvaničnike i posmatrače iz 27 zemalja, uključujući i direktore Gugla, Fejsbuka i Tvitera, kako bi pronašli načine za borbu protiv ekstremista.

Učesnici konferencije će potražiti načine za sprječavanje onlajn propagande i korišćenja društvenih mreža za regrutovanje sljedbenika džihadista.

Australija je već preduzela mjere za borbu protiv terorizma, uključujući kontroverzni potez - ukidanje državljanstva dvojnim državljanima koji su povezani sa terorizmom.

Abot je rekao da je glavni cilj konferencije da se spriječi da mladi ljudi padnu pod uticaj regrutera ID putem društvenih mreža.

"Prije svega, moramo mladima predočiti da je ulazak u ovaj kult smrti velika greška i pogrešan način da izraze svoju želju da se žrtvuju", rekao je on .

Bonus video: