Desetogodišnju djevojčicu silovao otac, vlasti ne dozvoljavaju abortus, uprkos riziku od smrti

Molba djevojčice, poznate kao Mainumbi, izazvala je intenzivnu debatu u Paragvaju zbog strogih zakona o abortusu, koji je u ovoj većinski katoličkoj zemlji zabranjen u svim slučajevima osim ukoliko je ugroženo zdravlje majke
9 komentar(a)
Paragvaj, protest protiv zlostavljanja djece, Foto: Media.zenfs.com
Paragvaj, protest protiv zlostavljanja djece, Foto: Media.zenfs.com
Ažurirano: 11.06.2015. 05:29h

Vodeća grupa za zaštitu ljudskih prava zahtijeva od Paragvaja da zaštiti život i zdravlje 10-godišnje djevojčice koja je ostala u drugom stanju nakon što ju je silovao očuh, a kojoj nije dozvoljen abortus u slučaju koji je izazvao burnu reakciju širom svijeta. Interamerička komisija za ljudska prava intervenisala je ove nedjelje i zahtijevala od paragvajskih vlasti da zaštite djevojčicu koja je u šestom mjesecu trudnoće, upozorivši da je kod nje rizik od smrti tokom porođaja četiri puta veći nego kod odrasle osobe.

Molba djevojčice, poznate kao Mainumbi, izazvala je intenzivnu debatu u Paragvaju zbog strogih zakona o abortusu, koji je u ovoj većinski katoličkoj zemlji zabranjen u svim slučajevima osim ukoliko je ugroženo zdravlje majke.

Zahtjev Komisije, čije je sjedište u SAD, da se zaštiti život djevojčice uslijedio je nakon što je ministar zdravlja Paragvaja odbio zahtjev majke djevojčice krajem aprila da se trudnoća prekine, što je Amnesti internešnl opisao kao „mučenje“.

Paragvaj ima rok do četvrtka da odgovori na zahtjev Komisije, ukoliko ne primijeni preporuke aktivisti slučaj mogu predati Interameričkom sudu za ljudska prava u Kostariki.

Policija je prošlog mjeseca uhapsila 42-godišnjeg očuha, koji je optužen za silovanje djeteta, navodi Rojters. Kako prenose lokalni mediji on odbacuje optužbe.

Majka djevojčice je takođe u zatvoru pod optužbom za zanemarivanje. Majka je prošle godine prijavila da njen suprug seksualno zlostavlja njenu ćerku ali vlasti nijesu ništa preduzele, navodi se u odluci Komisije.

Ministar zdravlja Paragvaja, Antonio Barios, tvrdi da je vlada dobro postupila u ovom slučaju, uz obrazloženje da njeno zdravlje nije dovedeno u pitanje i da ljekari i psiholozi brinu o njoj u bolnici u prijestonici Anunsion. Ovaj slučaj je pokrenuo temu incesta, koja je do sada bila tabu u ovoj konzervativnoj južnoameričkoj državi. U Paragvaju, dva porođaja dnevno se dogode kod djevojčica između 10 i 14 godina, a mnogi su rezultat seksualnog zlostvaljanja rođaka i očuha, kažu aktivisti za ljudska prava.

Bonus video: