SAD mijenja taktiku u borbi protiv iD?

Kako navodi Njujork tajms, Bijela kuća još nije donijela konačnu odluku, pošto se mjesecima raspravljalo kako planiranja za oslobađanje drugog značajnog iračkog grada, Mosula, koji je pao prošle godine, treba da se uključe u vojnu kampanju protiv ekstremista
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.06.2015. 12:45h

Američka vlada planira da promijeni fokus u borbi s ID i otvori vojnu bazu u iračkoj provinciji Anbar gde bi poslala 400 vojnih instruktora za obuku iračkih snaga.

Kako navodi Njujork tajms, Bijela kuća još nije donijela konačnu odluku, pošto se mjesecima raspravljalo kako planiranja za oslobađanje drugog značajnog iračkog grada, Mosula, koji je pao prošle godine, treba da se uključe u vojnu kampanju protiv ekstremista.

Prošlomjesečni pad Ramadija je okončano debatu u administraciji, navodi Njujork tajms, dodajući da američki zvaničnici sada kažu da bi Ramadi trebalo da bude u fokusu duge kampanje u okviru koje bi kasnije bio oslobođen i Mosul, ali vjerovatno ne prije 2016.

Zauzimanje Mosula zavisi od obuke iračke vojske, navodi njujorški list i dodaje da se planira da se u iračka baza Al Takadum u Anbaru iskoristi za centar za obuku.

U Anbaru žive mnoga sunitska plemena koja američki zvaničnici žele da regrutuju za borbu protiv Islamske države. Ramadi, prijestonica Anbara, nalazi se na oko 100 kilometara od Bagdada, a ta provincija se graniči i sa Saudijskom Arabijom i Jordanom, važnim članicama koalicije protiv Islamske države.

Islamska država sada kontroliše dvije provincijske prijestonice, Ramadi i Mosul, kao i grad Faludžu. Uz podršku američkih vazdušnih snaga, iračka vojska je uspjela da oslobodi Tikrit.

Kako bi se ojačale snage za zauzimanje Ramadija, potrebno je da se broj obučenih i opremljenih plemenskih boraca u Anbaru poveća sa 5.500 na 10.000, navodi Njujork tajms. Očekuje se i regrutovanje još 3.000 vojnika.

SAD trenutno u Iraku imaju oko 3.000 vojnika, računajući i instruktore i savjetnike, a zvaničnici navode da bi mogli biti poslati i dodatni ljudi za obuku iračkih snaga.

Bonus video: