Meksiko: Pobjeda vladajuće partije, ljevičari najveći gubitnici

PRI će imati između 196 i 203 od ukupno 500 poslaničkih mjesta u donjem domu Kongresa, manje od 207 koliko je imala do sada, navodi AFP
0 komentar(a)
Meksiko, izbori, Foto: Reuters
Meksiko, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2015. 07:06h

Prema preliminarnim rezultatima, partija meksičkog predsjednika Enrikea Penje Nijeta, Institucionalna revolucionarna partija (PRI), pobijedila je na izborima za Kongres i zadržala većinu uprkos protestima i padu popularnosti.

Očekuje se da će ta stranka osvojiti između 29,87 i 30,85 odsto glasova. Iza nje je konzervativna Partija nacionalne akcije koja će dobiti između 21,47 i 22,7 odsto glasova, izjavio je predsjednik Nacionalnog izbornog instituta Lorenso Kordova.

To znači da će PRI imati između 196 i 203 od ukupno 500 poslaničkih mjesta u donjem domu Kongresa, manje od 207 koliko je imala do sada, navodi AFP.

Ali zato se očekuje da će njihov saveznik Stranka zelenih imati veći broj poslanika nego do sada pošto je obezbijedila sedam odsto glasova. To znači da će imati između 41 i 48 poslaničkih mjesta.

Drugi savezni PRI, Nova alijansa, osvojiće između devet i 12 poslaničkih mjesta.

Najveći gubitnik na ovim izborima je ljevičarska Demokratska revolucionarna partija (PRD) koja je pala sa 18,4 odsto glasova osvojenih na izborima 2012. na 11 do 12 odsto.

U toj stranci vladajuju unutrašnji sukobi. Dvostruki predsjednički kandidat PRD Andres Manuel Lopes Obrador osnovao je sopstvenu stranku "Morena" koja je osvojila oko devet odsto glasova.

Tu stranku je uzdrmalo i hapšenje gradonačelnika Iguale, u državi Gerero, koji je njen član. On je optužen da je prošle godine naložio policiji da se obračuna sa studentima.

Tužioci su naveli da je policija otela 43 studenta i predala ih narkokartelu koji ih je pobio.

Bonus video: