USPJEH POREZA I ZAKONA

Australijanci najmanje potrošili na cigarete od 1959.

Zakon se pokazao vrlo efektnim, a vlada bilježi konstantan pad jednog od najsigurnijih izvora prihoda od poreza, budući da poreska stopa na duvan iznosi oko 60 odst
0 komentar(a)
pušenje, Foto: Shutterstock
pušenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2015. 09:11h

Australijanci su sveli trošenje novca na duvan na najniži nivo još od 1959. godine, što je jasan pokazatelj da rastući porezi i brojni zakoni povezani sa označavanjem kutija cigareta odvraćaju građane od pušenja. 

Prema podacima australijskog Zavoda za statistiku, kada se uračuna inflacija, u tri mjeseca zaklljučno sa martom, na duvanske proizvode je potrošeno 3,1 milijarde australijskih dolara (AUD), odnosno 2,3 milijarde američkih dolara. To je ispod 132 AUD po Australijancu, što je niska cifra u zemlji gdje kutija cigareta košta najmanje 22 AUD, prenosi Rojters.

Izdvajanje za cigarete smanjeno je 10 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu. Australijanci su 1980-ih trošili više od sedam milijardi AUD po kvartalu, a 1959, kada je zavod počeo da obračunava potrošnju domaćinstava, na cigarete se trošilo pet milijardi AUD po tromjesečju.

Australija je prva zemlja u svijetu koja je primorala proizvođače cigareta da uklone sve oznake brenda sa kutija cigareta, koje se sada prodaju u jednobojnim pakovanjima sa upozorenjima o štetnosti pušenja. Od stupanja zakona na snagu 2012, na cigarete je potrošeno 16 odsto manje novca.

Zakon se pokazao vrlo efektnim, a vlada bilježi konstantan pad jednog od najsigurnijih izvora prihoda od poreza, budući da poreska stopa na duvan iznosi oko 60 odsto.

Preporučujemo za Vas