NEĆE "PODLEĆI LIBERALIZMU"

Vojska Kine: Nama i dalje treba da upravlja Komunistička partija

U uvodniku zvaničnog glasila kineske vojske se navodi da "neprijateljske snage" pokušavaju da se infiltriraju u vlast kako bi zahtjevali depolitizaciju vojske i okončali lidersku ulogu Komunističke partije
55 pregleda 2 komentar(a)
Kina vojska, Foto: Reuters
Kina vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2015. 09:05h

Kineska vojska je danas saopštila da njom i dalje treba da upravlja vladajuća Komunistička partija i da ne treba podleći "liberalnim pojedincima" koji žele da dovedu u pitanje kontrolu Partije.

Predsjednik Kine Si Đinping je više puta podsjetio vojsku da treba da bude lojalna Partiji, a istovremeno ulaže napore da modernizuje oružane snage svoje zemlje, koje demonstriraju moć u spornim vodama Istočnog i Južnog kineskog mora, iako Kina nije učestvovala u ratovima već decenijama, prenio je Rojters.

U uvodniku zvaničnog glasila kineske vojske se navodi da "neprijateljske snage" pokušavaju da se infiltriraju u vlast kako bi zahtjevali depolitizaciju vojske i okončali lidersku ulogu Komunističke partije.

S obzirom na promjene u drušvu, mladi oficiri sada ulaze u vojsku uz nedovoljno razumijevanje uloge Partije i njenih zahtjeva za disciplinom, navodi Dnevni list oslobodilačke vojske Kine.

"Kad je politička disciplina čvrsta, vladajuća Partija prosperira; kad je politička disciplina slaba, Partija bilježi neuspjehe. Liberalizam je uvijek bio veliki neprijatelj strogog poštovanja političke discipline", citirao je list upozorenje osnivača moderne Kine Mao Cedunga iz 1937. godine.

"Čak i danas, politički liberalizam se sa vremena na vrijeme pomalja iz taloga", istakao je list, dodajući da je "ključni razlog zašto vojska ide iz jedne pobjede u drugu to što strogo održava političku disciplinu i čuva liderstvo Partije".

Kineska vojska, najbrojnija u svijetu, već je ranije objavljivala slična upozorenja, kao u aprilu kad je naložila svojim snagama da se čuvaju liberalizma kako bi izbjegli i iščistili internu korupciju.