Kina: Odata pošta žrtvama brodske nesreće

Vlasti su objavile da je uzrok nesreće snažna oluja sa vjetrom poput tornada, ali su kapetan i prvi inženjer broda, koji su preživjeli, ipak privedeni
0 komentar(a)
Jangce, Foto: Beta/AP
Jangce, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.06.2015. 07:31h

Spasioci i porodice odali su poštu žrtvama sa broda Istočna zvijezda koji je potonuo u rijeci Jangce, uz zvuke sirena sa obližnjih brodova, dok su stručnjaci počeli da analiziraju DNK uzorke da bi identifikovali tijela stradalih.

U nesreći, koja se dogodila u ponedjeljak, poginula je 431 osoba, a 11 ljudi se još vode kao nestali, izjavio je zamjenik generalnog direktora biroa za štampu Informacione kancelare državnog savjeta Hu Kajhong.

Četrnaest osoba je preživjelo, a među njima su i tri koje su spasioci u utorak izvukli iz prevrnute olupine broda.

Nakon što je brod juče kranovima podignut u uspravni položaj i detaljno pretražen, potraga za preostalim tijelima nastavljena je nizvodno u rijeci, rekao je Hu, prenio je AP.

Vlasti planiraju da prošire potragu od mjesta nesreće u provinciji Hubei u istočnom pravcu čak do Šangaja koji je odatle udaljen više od 1.000 kilometara.

Ministar saobraćaja Jang Čuantang predvodio je današnju ceremoniju odavanja pošte upriličene na palubi broda koji se nalazio pored Istočne zvijezde.

Nekoliko stotina pripadnika vojske, policije i drugih koji su se okupili skinuli su kape i naklonili se uz zvuke brodskih sirena.

Danas je sedmi dan tragedije, odnosno prvi komemorativni skup u kineskom ciklusu žaljenja.

Vlasti su objavile da je uzrok nesreće snažna oluja sa vjetrom poput tornada, ali su kapetan i prvi inženjer broda, koji su preživjeli, ipak privedeni, podsjeća AP.

Na brodu se nalazilo 456 ljudi, uglavnom starijih turista. Brod je bio na krstarenju od Nanđinga do Čongćinga na jugozapadu Kine.

Timovi sudskih patologa uz pomoć DNK analiza pokušavaju da identifikuju posmrtne ostatke stradalih, ali nisu rekli koliko dugo bi identifikacija mogla trajati.

Porodice žrtava su postavile pitanje da li je brod trebalo da nastavi put kada je oluja počela u jednom dijelu provincije Hubei, iako su meteorolozi ranije te večeri upozorili na nevrijeme.

Ovo je najveća brodska tragedija u Kini od 1948. godine kada je kod Šangaja potonuo brod Š Kijangja - tada je poginulo između 2.750 i blizu 4.000 ljudi.

Bonus video: