Saudijska Arabija oborila raketu ispaljenu iz Jemena

Huti su u petak pokrenuli kopnenu ofanzivu na saudijsku granicu, na šta je Saudijska Arabija odgovorila artiljerijskim i napadima helikoterima "apače"
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 08:17h

Saudijska Arabija oborila je rano jutros raketu "skad" koju su na tu zemlju ispalili šiitski pobunjenici iz Jemena, javila je državna novinska agencija.

Raketa je oborena raketnim sistemom "patriot", blizu grada Hamis Mušait na jugzapadu zemlje, navodi agencija Saudi pres. Za sada nema podataka da li je bilo žrtava u napadu.

Agencija je u izvještaju odgovornost za napad pripisala šiitskim pobunjenicima Huti i njihovim saveznicima, snagama lojalnim bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Saudijska Arabija predvodi koalicione snage koje su 26. marta počele bombardovanje položaja Hutija, podržavajući predsjednika Abeda Raboa Mansura Hadija. Meta tih napada bila su i skladišta oružja, uključujući rakete "skad".

Huti su od septembra preuzeli kontrolu u prijestonici Sani, gdje su zauzeli zgrade ministarstava, a visoke zvaničnike stavili u kućni pritvor. Predsjednik Hadi je iz pritvora pobjegao prvo u luku Aden, a zatim u Saudijsku Arabiju.

Operacija kolicije pod vođstvom Saudijske Arabije nije uspjela da natjera Hutije na povlačenje, a u njihovim napadima stradalo je više od 1.000 civila, a više od milion je raseljeno, prema podacima UN.

Huti su u petak pokrenuli kopnenu ofanzivu na saudijsku granicu, na šta je Saudijska Arabija odgovorila artiljerijskim i napadima helikoterima "apače".

Bonus video: