U nesreći u reci Jangce najmanje 331 žrtva

Ovo bi mogla da bude najsmrtonosnija brodska nesreća, od potonuća broda "SS Kiangja" kod Šangaja 1948. godine, kada je broj žrtava bio između 2.750 i gotovo 4.000
1 komentar(a)
brod Jangce, Foto: Beta/AP
brod Jangce, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.06.2015. 08:14h

Broj stradalih putnika broda koji se prevrnuo u rijeci Jangce porastao je danas na 331, a više od 100 ljudi još nije nađeno, čime je ova brodska nesreća postala najsmrtonosnija u Kini u posljednjih skoro sedam decenija.

Vlasti su utvrdile da je uzrok nesreće u ponedjeljak veče bila iznenadna jaka oluja, ali su kapetan i prvi inženjer privedeni.

Porodice putnika dovode u pitanje odluku da se nastavi plovidba uprkos početku oluje i ranijim meteorološkim upozorenjima.

Brod "Istern star" na četiri nivoa u ponedjeljak uveče je plovio uzvodno od grada Nanđing na istoku Kine ka Čungćingu na jugozapadu. Prevrnuo se u provinciji Hubej, gdje je duvao olujni vjetar brzine 130 kilometara na sat.

Na brodu je bilo 456 putnika i članova posade, od kojih je 14 preživjelo.

Spasilačke ekipe su tokom prethodne noći i jutros pronašle više stotina tijela, javili su kineski mediji. Još oko 100 putnika se vodi kao nestalo.

Brod je u petak kranovima uspravljen i izvučen iz rijeke.

Ovo bi mogla da bude najsmrtonosnija brodska nesreća, od potonuća broda "SS Kiangja" kod Šangaja 1948. godine, kada je broj žrtava bio između 2.750 i gotovo 4.000.

Bonus video: