Obama će pozvati Evropu da ne popusti sankcije prema Rusiji

Zvaničnici Bijele kuće kažu da su zabrinuti zbog iznenadnog izbijanja nasilja u istočnoj Ukrajini ove nedjelje, uprkos ekonomskim sankcijama protiv Moskve i uprkos sporazumu o prekidu vatre, potpisano, prije četiri mjeseca u Bjelorusiji
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 06:32h

Predsjednik SAD, Barak Obama planira da ovog vikenda pozove evropske lidere da ne popuste sankcije protiv Rusije koju optužuje za flagrantno kršenje sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini.

Već druge godine uzastopno, ruski potezi u vezi sa Ukrajinom bacaju sjenku na samit Grupe 7 koji okuplja lidere industrijski vodećih zemalja svijeta, ovog puta dvodnevnog, u Njemačkoj, od nedjelje. Prije godinu dana ti lideri su izbacili predsjednika Vladimira Putina iz svoje grupe u znak protesta zbog krize u Ukrajini gdje je do sada poginulo više od 6.400 ljudi.

Zvaničnici Bijele kuće kažu da su zabrinuti zbog iznenadnog izbijanja nasilja u istočnoj Ukrajini ove nedjelje, uprkos ekonomskim sankcijama protiv Moskve i uprkos sporazumu o prekidu vatre, potpisano, prije četiri mjeseca u Bjelorusiji.

"Jasno, računica predsjednika Putina nije se promijenila. I dalje vidimo vrlo zabrnjivajuću rusku agresiju u istočnoj Ukrajini", rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD, Ben Rouds novinarima.

On tvrdi da je nastavljanje sankcija pravi put, jer one Rusiju odvraćaju od agresivnije akcije, i potrebno je više vremena da sankcije prorade. Tako je napomenuo da su tek godine sankcija dovele Iran na pregovore o programu nuklearnog naoružavanja.

"Zato je toliko važno da sankcije ostanu, tako da ne izgledaju samo kao jednokratna kazna i da, pošto malo sačeka da prođu, zemlja nastavi da krši međunarodno pravo i međunarodne norme", rekao je Rouds.

"Naprotiv, moramo da održimo pritisak, da pokažemo da ne može biti pukotina u transatlantskom jedinstvu, i da će cijena za Rusiju samo nastaviti da raste".

Evropski lideri moraju odlučiti ovog ljeta da li da prošire svoje sankcije, a zvaničnici Bijele kuće kažu da će ih je Obama podstaći na taj korak. Ali, osim ako ne bude znatke eskalacije krize, SAD i Evropska unija izgleda da imaju malo želje za oštrije kazne protiv Rusije.

Na sastanku G-7 u zamku Elmau, u Bavarskoj, Obami će se pridružiti lideri Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana. Premijeri Kanade i Japana planiraju da posjete Ukrajinu na putu za Njemačku.

Obama planira da se prije samita sastane s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u alpskom selu Krun.

Dok se lideri spremaju da se okupe na samitu, sekretar SAD za odbranu, Eš Karter je pozvao zvaničnike američke vojske i diplomatije na sastanke u petak u Njemačkoj o suprotstavljanju Rusiji i o procjeni efikasnosti sankcija i vojnih operacija koje podržavaju SAD.

Karter želi savjet o tome da li SAD treba da prošire vojne vežbe ili da pojačaju pomoć drugim zemljama u regionu, zabrinutim zbog opasnosti po njih.

Karter i drugi sugerišu da SAD treba da razmotre mogućnost da Ukrajini isporuče smrtonosno oružje.

Bonus video: