Vojni manevri NATO na Baltiku prvi put bez Rusije

NATO je u zvaničnom saopštenju naveo da ove standardne vojne vježbe na moru nisu uperene protiv bilo koje države a da se održavaju redovno još od 1971. godine
66 pregleda 0 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2015. 07:49h

Na Baltičkom moru su posle više godina sada bez Rusije počele velike vojne vežbe NATO BALTOPS u koje je 14 zemalja članica zapadnog saveza uz tri partnerske zemlje Švedsku, Finsku i Gruziju poslalo 5.600 vojnika na 49 brodova i 61 avionom i helikopterom.

Prva faza pomorskih vojnih vježbi odvija se u poljskoj luci Gdinja do 8. juna, slijede manevri na moru do 18. juna a zatim završnica 20. i 21. juna u Njemačkoj.

"Prema scenariju vježbi izbija ozbiljan sukob a UN izdaju rezoluciju. Naš zadatak je ubrzano prebacivanje na Baltik gdje branimo soabraćajne veze. Nastojimo da roba stigne u luke i istovremeno realizujemo zadatke iz mirovnog plana", kazao je novinarima portparol Vojne mornarice Poljske, Pjotr Vojtas.

Vojne vježbe NATO provjeriće i odbrambene sposobnosti u desantu koji će u mjestu Ustka sa američkog desantnog broda USS San Anotnio izvesti 700 švedskih i finskih vojnika.

"Suprotstaviće im se vojnici 7. brigade obalske odbrane, mehanizovane jedinice koja je opremljena i pješadijskim oklopnim vozilima", kazao je Mihael Romančuk iz Generalštaba Armije Poljske.

"Manevri se odvijaju uglavnom u poljskim teritorijalnim vodama, ali saveznici NATO uvježbavaće zajedničko djelovanje i na moru", kazao je portparol poljske 3. pomorske flote, Pšemislav Plonecki.

U pomorskim manevrima ove godine učestvuje i vojno vazduhoplovstvo a Pentagon je poslao na Baltik bombardere B-52.

NATO je u zvaničnom saopštenju naveo da ove standardne vojne vježbe na moru nisu uperene protiv bilo koje države a da se održavaju redovno još od 1971. godine.

Na BALTOPS prvi put posljednjih godina pozivnicu nije dobila Rusija zbog zategnutih odnosa Zapada i Rusije nakon izbijanja sukoba u Ukrajini i ruske aneksije Krima.

Bonus video: