SAD: Istraga o unošenju antraksa u Pentagon

Istraga je uslijedila nakon prošlonedeljnog otkrića da su uzorci tog bacila greškom poslati u 11 američkih država i još dvije zemlje
0 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2015. 15:23h

Ministarstvo odbrane SAD sprovodi istragu o tome da li je i u zgradu Pentagona unijet živi antraks, navodi CNN.

Istraga je uslijedila nakon prošlonedeljnog otkrića da su uzorci tog bacila greškom poslati u 11 američkih država i još dvije zemlje.

USA Today objavio je juče, pozivajući se na izjave dvojice neimenovanih zvaničnika Ministarstva odbrane, da je američka vojna laboratorija u Juti poslala uzorke živog antraksa i u tri laboratorije u Kanadi.

Pošiljka Pentagonu se trenutno testira kako bi se utvrdilo da li je sadržala živi patogen u trenutku kada je isporučena policijskim snagama u Agenciji za odbranu Pentagona, čije se laboratorije nalaze u Virdžiniji, prenosi "Raša tudej".

Izvorno je taj biološki agens bio namijenjen da se koristi za određivanje kalibara senzora u Pentagonu, koji bi mogli da otkriju hemijske ili biološke agense, objasnila su za CNN dvojica zvaničnika Ministarstva odbrane.

Pentagon nije ni objavio da li je antraks uopšte unijet u zgradu ili na područje oko nje, kao ni koliki bi to eventualni problem mogao da bude za američke građane.

Do sada je samo jedna labaratorija u Merilendu prijavila da je primila uzorke živog antraksa, a Pentagon i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pokušavaju da utvrde da li je živi antraks poslat i drugim ustanovama.

Američki zvaničnici tvrde da zdravlje javnosti nije ugroženo jer, kako navode, čak i ako su pošiljke sadržale živi antraks, paketi su isporučeni i prenijeti u kontrolisanim uslovima.

Ipak, kontrola je bila slabija ukoliko se smatralo da pošiljka sadrži inertni antraks.

CNN je imao uvid u dokument koji ukazuje na lokaciju odakle su poslati uzroci antraksa, koji su od 2007. godine poslati iz tri objekta u Dagveju u Juti.

U prethodnih nekoliko dana u Dagveju, ta tri objekta su prošla testove, ali možda će morati još 100 objekata da se testira, navodi jedan zvaničnik Ministarstva odbrane dodajući da ukoliko se u bar jednom od njih otkrije živi antraks, zvaničnici moraju da pronađu gdje je svaka pošiljka iz tih objekata poslata.

Antraks je poznat kao jedan od najtežih mikoorganizama za uništavanje, a bakterija može godinama da preživi u obliku spora.

Vojska ima objekte za uništavanje antraksa putem radijacije tako što se spore učine trajno inertnim, ali se greške mogu i dalje desiti.

"Jedna od stvari koje se mogu desiti je da oni sve namjeste i urade, ali da kasnije utvrde da je uništeno samo 99.99 odsto", rekao je za jedan radio u Minesoti biolog Paul Kajm, koji proučava antraks na Sjevernom Univerzitetu Arizona.

Bonus video: