Netanijahu kritikovao britanske studente zbog bojkota Izraela

U dokumentu se takođe optužuje britanska vlada i navodi da je ona saučesnik u akcijama Izraela jer ga snabdijeva oružjem korišćenim protiv Palestinaca u prošlogodišnjem ratu koji je trajao 50 dana
4 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2015. 16:21h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je nacionalnu uniju studenata Velike Britanije što je glasala da se pridruži Pokretu za bojkot, deinvestiranje i sankcije (BDS) protiv Izraela, ali je odlučila da ne preduzima akciju protiv Islamske države.

"Oni bojktotuju Izrael, ali odbijaju da bojkotuju IS. To vam kaže sve što želite da znate o BDS pokretu. Oni osuđuju Izrael i ne osuđuju IS", rekao je Netanijahu na sastanku sa šefom diplomatije Kanade Robertom Nikolsonom u Jerusalimu.

Inicijativa "Pravda za Palestinu" usvojena je u utorak sa 19 glasova za, 12 protiv i tri uzdržana, prenose izraelski mediji.

U njoj se kritikuje izraelsko vojno prisustvo na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze i daje mandat studentskom tijelu da "koordiniše studentski dan akcije širom zemlje povodom UN Dana solidarnosti sa Palestinom 29. novembra".

"Izrael je demokratija za primer. Mi imamo akademsku slobodu, slobodu štampe, ljudska prava. IS baca ljudska prava u prašinu. Ona pali žive ljude u kavezima i nacionalne studentske grupe u Britaniji odbijaju da bojkotuju IS, a bojkotuju Izrael", rekao je Netanijahu.

U inicijativi usvojenoj tajnim glasanjem optužuje se izraelska vojska za "direktan napad na pravo na obrazovanje u Gazi" i ističa da su "škole UN i Islamski univerzitet ciljani tokom napada na Gazu". Izraelska blokada Gaze dovela je do ograničavanja snabdijevanja "osnovnim obrazovnim sredstvima, uključujući, knjige, hartiju, kompjutere i klupe".

"Zbog opsade 1,7 miliona stanovnika sićušnog Pojasa je zarobljeno uz veoma ograničen pristup osnovnim potrepštinama, kao što su hrana, čista voda i ljekovi", dodaje se u inicijativi.

U dokumentu se takođe optužuje britanska vlada i navodi da je ona saučesnik u akcijama Izraela jer ga snabdijeva oružjem korišćenim protiv Palestinaca u prošlogodišnjem ratu koji je trajao 50 dana.

"Vlada VB je direktno naoružala Izrael sa 180 miliona funti vrijednim opružjem u periodu od 2008. do 2012. uključujući komponente za borbene avione F-16, automatske puške, blindirana vozila i oruzje", navedeno je u inicijativi.

Bonus video: