Boko Haram: Nismo imali poraze

Na videu je logo "Islamska država u Zapadnoj Africi" koji se pojavio pošto je ove godine Boko Haram izrazio privrženost organizaciji "Islamska država" čija je vojska zauzela velike djelove Iraka i Sirije
0 komentar(a)
Boko Haram, Foto: Beta/AP
Boko Haram, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.06.2015. 18:01h

Pripadnici "Islamske države u Zapadnoj Africi" što je novi naziv Boko Harama, demantovali su da su pretrpjeli poraze od međunarodne koalicije.

Na desetominutnom video snimku, objavljenom na You Tube-u, na kojem se ne pojavljuje vođa Boko Harama, Abubakar Šekau, jedan muškarac s pokrivenim licem kaže da je, uprkos vojnim akcijama koje su u febrauru pokrenule Nigerija, Kamerun, Čad i Niger, i nedavnih pobjeda te koalicije, "skoro cijela teritorija i dalje pod kontrolom" Boko Harama.

Na videu je logo "Islamska država u Zapadnoj Africi" koji se pojavio pošto je ove godine Boko Haram izrazio privrženost organizaciji "Islamska država" čija je vojska zauzela velike djelove Iraka i Sirije.

Na februarskom video snimku vođa Boko Harama, Abubakar Šekaku je rekao da će poremetiti predsjedničke i parlamentarne izbore, što se nije ostvarilo.

Vođa Boko Harama pojavio se na većini video snimaka koje je ta grupa objavila u poslednje tri godine, i to što nije na današnjem snimku moglo bi da ukaže da više nije živ.

Nigerijska vojska je više puta tvrdila da je ubila Šekaua.

Bonus video: