Keri stigao u SAD, slijedi operacija

Keri je uoči polijetanja iz Ženeve na Tviteru izrazio optimizam povodom svog oporavka
3 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2015. 07:27h

Američki državni sekretar DŽon Keri doputovao je iz Ženeve u Boston, gdje će mu danas biti operisana noga koju je slomio u Francuskoj dok je vozio bicikl.

Keri (71) je iz Ženeve letio specijalnim vojnim avionom i odmah po slijetanju prebačen je u Opštu bolnicu Masačusets, saopštio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Doputovao je u pratnji svog ortopedskog hirurga Denisa Burka i više članova medicinskog osoblja.

Američki zvaničnici tvrde da ta povreda neće spriječiti Kerija da učestvuje u pregovorima sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje, a sam Keri je poručio francuskom ministru spoljnih poslova Loranu Fabijusu da će telefonski učestvovati na samitu u Parizu, gdje će se okupiti predstavnici desetak zemalja da bi razgovarali o strategiji koalicije u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji, prenijela je agencija Rojters.

Kirbi je naveo da će Keri biti operisan u toku dana.

Američki državni sekretar je u nedjelju slomio nogu dok je vozio bicikl na dijelu trase gdje se održava biciklistička trka Tur de Frans. Keri je udario u ivičnjak i slomio desnu butnu kost, poslije čega je helikopterom prebačen u švajcarsku bolnicu HUG.

Budući da je slomio butnu kost, to je izazvalo spekulacije da bi njegov oporavak mogao da potraje i da ga spriječi da učestvuje u pregovorima sa Iranom onoliko intenzivno kako je učestvovao tokom prethodne dvije godine.

Američki Stejt department je, negirajući te spekulacije, saopštio da je Keri posvećen "agresivnom planu oporavka" i da je veći dio jučerašnjeg i današnjeg dana proveo na telefonu sa svojim kolegama, uključujući ministre spoljnih poslova Francuske, Španije i Irana.

"Glavni fokus državnog sekretara Kerija će u junu biti isključivo pregovori sa Iranom. Njegova povreda to ne mijenja. On i njegov čitav tim su apsolutno posvećeni aktuelnom rasporedu i rade na tome da pregovori budu okončani, kako je planirano, do 30. juna", izjavila je portparol Stejd departmenta Mari Harf.

Keri je uoči polijetanja iz Ženeve na Tviteru izrazio optimizam povodom svog oporavka, napisavši: "Radujem se skorom ozdravljenju i povratku na posao u Stejt department. U međuvremenu nastavljam sa radom. Mnogo hvala svima koji su mi poželjeli brz oporavak."

Harf je istakla kako se očekuje da će Keri lično prisustvovati narednoj rundi pregovora sa Iranom, dok je portparol Bijele kuće Džoš Ernest bio manje siguran u to, iako je istakao da Kerijeva slomljena noga neće negativno uticati na pregovore.

Bonus video: