Izraelske tinejdžerke se bore za jednakost: Hoće da nose šorceve u školi

Na Fejsbuku na hebrejskom je poziv da se "školama održi lekcija o jednakosti" demonstracijama 16. juna, ispred Parlamenta u Jerusalimu
156 pregleda 6 komentar(a)
Djevojka, Foto: Pixabay.com
Djevojka, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 02.06.2015. 07:31h

Izraelske tinejdžerke se na internetu bore za pravo da, kao i dječaci, nose šorceve u školi, bar kada je napolju vruće.

Srednjoškolke u svjetovnim školama Izraela gdje je temperatura ovih dana 45 stepeni, kažu da profesori opravdaju zabranu šorca potrebom da sačuvaju djevojčice od pogleda muškaraca.

"Zašto žena treba da trpi seksističke i šovinističke komentare samo zato jer joj je vruće?", ogorčenо je jednа od njih napisala na Fejsbuku.

Obim protesta će se tek pokazati, ali već sada je dovoljno ozbiljan da mu je list Harec posvetio naslovnu stranu, a i poslanici pričaju o šorcevima.

Srednjoškolkama koje se ogluše o zabranu, prijeti negativna ocjena na ispitu, oduzimanje mobilnog telefona i pozivanje roditelja na moralizatorski sastanak s upravom škole, navodi list. Učenice su čak poslale otvoreno pismo Naftaliju Benetu, ministru prosvjete, šefu nacionalističke vjerske jevrejske stranke.

"Ima izvještaja da su mnoge djevojke širom zemlje pretrpjele diskriminaciju u školama zbog odjeće", kažu one u pismu.

"Naš obrazovni sistem navodno njeguje ravnopravnost, te zato od vas tražimo da intervenišete i podržite borbu za jedinstveno pravo dječaka i djevojčica na odijevanje", kažu potpisnice.

Kabinet ministra Beneta je odbio da prokomentariše pismo.

Na Fejsbuku na hebrejskom je poziv da se "školama održi lekcija o jednakosti" demonstracijama 16. juna, ispred Parlamenta u Jerusalimu.

Poslanici će razgovarati o tom pitanju u srijedu, u odgovoru na vanredan podnesak poslanice Mihal Biran, iz Cionističke unije, glavne opozicione stranke ljevice.

"Treba da se zapitamo kakvu poruku šaljemo tim mladim ženama. Treba li da se stide svojih tijela?", rekla je za AFP jedna saradnica te poslanice.

"Ministar prosvjete bi trebalo da interveniše i poništi tu diskriminatorsku zabranu koja se zasniva na stereotipu žene kao objekta", navela je ona.

Bonus video: