Konkurs karikatura protiv Islamske države

"Želimo da pokažemo pravu prirodu Islamske države. Ta organizacija u imenu ima islam, ali ona nema nikave veze s religijom, jer želi da podijeli muslimane na šiite i sunite", rekao je jedan od organizatora konkursa
57 pregleda 1 komentar(a)
ISIL, Irak, Foto: Reuters
ISIL, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2015. 10:48h

Oko 40 karikaturista iz cijelog svijeta učestvovalo je na konkursu karikatura u Teheranu koje treba da pokažu "pravu prirodu" džihadista Islamske države, pred čijim se zločinima ne mogu zatvoriti oči, saopštili su organizatori.

"Želimo da pokažemo pravu prirodu Islamske države. Ta organizacija u imenu ima islam, ali ona nema nikave veze s religijom, jer želi da podijeli muslimane na šiite i sunite. Želimo da osudimo i one koji je (Islamsku državu) podržavaju, a to su Zapad, cionisti i SAD", rekao je agenciji Frans pres jedan od organizatora konkursa, Masud Šojai-Tabatabaji.

Na konkurs je stiglo oko 300 radova karikaturista iz 43 zemlje, između ostalog iz Brazila, Australije, Indonezije, Italije i Maroka. Pobjednik je Šaam Širzadi, producent animiranih filmova na iranskoj državnoj televiziji, kome je nagrada uručena sinoć.

U Iranu postoji tradicija objavljivanja karikatura u novinama i časopisima, uprkos tabu temama koje nameću vrhovne vjerske vođe i vojska.

Bonus video: