Najstroži zakon protiv pušenja u Kini

Pored zatvorenih prostora, zakon zabranjuje pušenje i na nekim otvorenim prostorima, koji su blizu škola, bolnica i sportskih objekata
88 pregleda 0 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.06.2015. 08:48h

Najstroži zakon protiv pušenja u istoriji Kine, koji je danas stupio na snagu, predviđa novčane kazne bez presedana i telefonsku liniju za prijavu prestupnika, ali je i dalje prisutan i strah od lošeg sprovođenja.

Zakon je zabranio pušenje u kancelarijama, restoranima, hotelima i bolnicama, a za kršenje zabrane predviđena je kazna do 1.600 dolara (10.000 juana).

Prostori koji više puta budu ignorisali zabranu, mogu da izgube licencu, dok će pojedinci koji budu uhvaćeni da puše, biti kažnjeni sa oko 200 juana.

Pored zatvorenih prostora, zakon zabranjuje pušenje i na nekim otvorenim prostorima, koji su blizu škola, bolnica i sportskih objekata.

Uprkos vladinoj kampanji upozorenja putem plakata u restoranima i preduzećima, postoje mnoge sumnje da će zakon biti efikasno primjenjivan.

Predsjednik Udruženja za kontrolu pušenja Đang Jianšu je istakao da su potencijalno problematični noćni klubovi i da su tu ključni vlasnici, koji imaju odgovornost da obezbijede da se u njihovim prostorima ne puši.

Zdravstveni inspektori će biti zaduženi za sprovođenje zakona i obavaljanje kontrole i djelovanje po pozivu javnosti. U Pekingu su istaknuti plakati, a vlada je pokrenula kampanju i na društvenim mrežama, gdje će objavljivati slike pušača koji su uhvaćeni na djelu. Međutim, neki restorani, koje je danas posjetio novinar AFP-a, nisu bili upoznati sa propisima.

Bonus video: