Novi samit lidera Sjeverne i Južne Koreje

Muna dočekale stotine stanovnika Sjeverne Koreje u odijelima i tradicionalnim nošnjama, noseći cvijeće i zastave Korejskog poluostrva i svoje države
87 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna i Južna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna i Južna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2018. 06:11h

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un dočekao je predsjednika Južne Koreje Mun Džae Ina koji je stigao u Pjongjang kako bi raspravljali o denuklearizaciji i završetku Korejskog rata.

Muna su dočekale i stotine stanovnika Sjeverne Koreje u odijelima i tradicionalnim nošnjama, noseći cvijeće i zastave Korejskog poluostrva i svoje države.

Na natpisu iza njih pisalo je: "Srdačno pozdravljamo posjetu predsjednika Mun Džae Ina Pjongjangu!".

Dva čelnika su izašla iz istog crnog Mercedesa kad su stigli u kuću Paekhvavon u kojoj će Mun odsjesti.

Istu kuću su koristila i dva prethodna južnokorejska predsjednika tokom samita sa Kimovim ocem Kim Džong Ilom, 2000. i 2007. godine.

Kim i Mun će održati zvanične razgovore od 7.30 do 9 sati.

To je treći međukorejski susret Muna i Kima i smatra se ispitom za mogući budući susret koji je sjevernokorejski lider predložio američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Tramp je zamolio Muna da bude "glavni pregovarač" između njega i Kima, otkrili su Munovi saradnici nakon što je američki predsjednik Donald Tramp u avgustu otkazao posjetu svog državnog sekretara Pjongjangu, prenosi agencija Hina.

Vašington želi konkretno djelovanje prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje prije nego pristane na ključni cilj Pjongjanga - proglašavanje kraja Korejskog rata koji se vodio od 1950. do 1953. godine. Sukob je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su američke i snage Ujedinjenih nacija, među kojima i Južne Koreje, tehnički i dalje u sukobu sa Sjeverom.

"Ako se nakon ovog susreta obnovi dijalog između Sjeverne Koreje i Vašingtona to će imati veliki značaj samo po sebi", poručio je Mun prije putovanja.

Južnokorejski čelnik, član porodice koja je izbjegla zbog Korejskog rata, sa Kimom se ove godine sastao dva puta u graničnom selu Panmunjomu.

Dva čelnika planiraju da održe drugi krug razgovora nakon čega će objaviti zajedničko saopštenje. Mun se u Južnu Koreju vraća u četvrtak ujutro.

Galerija

Bonus video: