Povrijeđeni Keri se vraća u SAD, otkazao posjete

Keri je otkazao posjete Madridu i Parizu kako bi se vratio u SAD radi liječenja
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2015. 17:13h

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je danas u Francuskoj slomio desnu nogu dok je vozio bicikl na dijelu trase gdje se održava biciklistička trka Tur de Frans, vraća se u SAD i otkazao je posjete Madridu i Parizu, izjavio je njegov portparol Džon Kirbi.

Keri je udario u ivičnjak i slomio desnu butnu kost, ali povreda nije opasna po život i očekuje se njegov potpuni oporavak, rekao je Kirbi.

Keri će se vratiti u rodni grad Boston, gdje će se liječiti u Opštoj bolnici Masačusetsa, dodao je Kirbi, prenio je Rojters.

On je danas trebalo da otputuje u Madrid, u prvu posjetu Španiji u svojstvu državnog sekretara, tokom koje je trebalo da potpiše bilateralni vojni sporazum koji bi SAD omogućio da trajno koristi vazduhoplovnu bazu u Moronu, u provinciji Sevilja.

U ponedjeljak je trebalo da ode u Pariz na sastanak sa iračkim premijerom Hajdarom al-Abadijem i članovima koalicije koja se bori protiv ekstremne džihadističke organizacije Islamska država.

Keri je poslije incidenta u Sjonzijeu, blizu Šamonija u francuskim Alpima, helikopterom prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Ženevi.

Incident se dogodio oko 8:40 po srednjoevropskom vremenu.

Keri je u subotu u Ženevi razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Irana Mohamadom Džavadom Zarifom u nastojanju da se obezbijedi konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu, prije 30. juna koji je postavljen kao rok za njegovo postizanje.

Razgovori nisu ušli u drugi dan, kako je planirano, nakon što je Teheran odbacio ključni zahtjev Zapada o inspekciji nuklearnih postrojenja.

Bonus video: