Kinezi kupuju sve više dijamanata u inostranstvu

"Kineske potrošačke navike mijenjaju se vrlo brzo. Putuju više i kupuju veliku količinu robe van Kine"
0 komentar(a)
dijamant, dijamanti, Foto: Shutterstock.com
dijamant, dijamanti, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.05.2015. 08:45h

Bogatiji Kinezi sve više dijamanata kupuju u inostranstvu, saopštili su predstavnici draguljarskih kompanija Tiffany's i De Beers.

Londonski analitičar Sanford C. Bernsteina, Paul Gait procijenio je da bi prihod od luksuznog nakita trebalo da raste po stopi od osam odsto godišnje do 2018. godine, prenosi SEEbiz.

Kina je bila glavni pokretač potražnje u sektoru dijamanata, a prodaja bi trebalo da bude udvostručena u narednoj deceniji, pokazuju podaci Bain&Co.

Sada, međutim, Kinezi sve više kupuju u inostranstvu zbog strožih mjera protiv luksuza u Kini.

"Kineske potrošačke navike mijenjaju se vrlo brzo. Putuju više i kupuju veliku količinu robe van Kine", rekao je šef strategije i korporativnog sektora u De Beersu, Bruce Cleaver.

On je dodao da kampanja protiv luksuza i antikorupcione mjere nijesu zaustavile poklanjanje među supružnicima.

"I neki drugi faktori su uticali na strane kupovine. Na primjer, slabiji euro pojeftinio je šoping u Parizu gdje De Beers ima dvije velike trgovine", kazao je Cleaver.

Cijene neobrađenih dijamanata u protekloj godini su pale 13 odsto. De Beers nije uspio da proda 30 odsto dijamanata na aukciji u martu, pokazuju podaci Rapaporta.

Prošlog mjeseca je smanjio svoju prognozu proizvodnje na 30 do 32 miliona karata, a ranija prognoza predviđala je 34 miliona.

Bonus video: