Iran ulaže desetine milijardi dolara u turizam

Soltanifar je rekao da Iran planira da sadašnjih između četiri i pet miliona stranih posjetilaca do 2025. uveća na čak 20 miliona
0 komentar(a)
Teheran, Foto: Shutterstock
Teheran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2015. 08:01h

Iran, u očekivanju skidanja zapadnih sankcija, koje je najavljeno za početak jula, priprema turističke investicije u vrijednosti od nekoliko desetina milijardi dolara.

Potpredsjednik Irana i predsjednik Iranske organizacije za kulturno naslijeđe i turizam, Masud Soltanifar kazao je na sastanku Izvršnog vijeća Svjetske turističke zajednice u Rovinju da Iran želi da se profiliše kao zemlja prvenstveno kulturnog i zdravstvenog turizma.

On je rekao da Iran planira da sadašnjih između četiri i pet miliona stranih posjetilaca do 2025. uveća na čak 20 miliona, prenosi Večernji list.

U Iranu računaju da će upravo dugogodišnje odsustvo iz globalnih turističkih tokova podstaći veliku potražnju.

Soltanifar je najavio da je u planu izgradnja hotela i aerodroma, dok je obuka turističkog kadra već počela.

Miroslav Dragičević iz zagrebačkog Horvoč konsaltinga, koji je u prvim poslovnim kontaktima sa iranskom stranom rekao je da je u pripremi pravi bum vazdušnog saobraćaja, povezivanje Irana sa čak 40 destinacija i izgradnja potrebne infrastrukture u samom Iranu.

Zvaničnici Irana i Hrvatske su potpisali dogovor o osnivanju radne grupe za turističku saradnju dvije zemlje, kojim se oživljava sporazum o saradnji iz 2003.

“Iran, iz koga u svijet godišnje putuje oko sedam miliona turista, već sada posjećuje više od deset hiljada Hrvata”, rekao je Dragičević i objasnio da većina odlazi na kulturne ture.

Bonus video: