CRNO MORE

Rusija poslala borbeni avion ka američkom razaraču

"Posada broda je djelovala provokativno i agresivno, što je zabrinulo operatere stanica za monitoring i brodove Crnomorske flote", rekao je neimenovani izvor za rusku agenciju
31 komentar(a)
SAD, razarači, Foto: Reuters
SAD, razarači, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2015. 08:59h

Ruski vojni avion je uzletio u susret američkom ratnom brodu koji je djelovao "agresivno" u Crnom moru, izvijestili su ruski mediji, ali je Pentagon demantovao bilo kakvo neuobičajno ponašanje.

Ruska agencija RIA Novosti izvijestila je u subotu, pozivajući se na neimenovani izvor iz ruskih snaga bezbjednosti na Krimu, da se američki razarač "USS Ros" kretao duž granice ruskih teritorijalnih voda, napredujući u njihovom smjeru.

"Posada broda je djelovala provokativno i agresivno, što je zabrinulo operatere stanica za monitoring i brodove Crnomorske flote", rekao je neimenovani izvor za rusku agenciju.

"Borbeni avion 'Su-24' demonstrirao je američkoj posadi spremnost da brzo spriječi povredu granice i odbrani interese zemlje", dodao je isti izvor.

Portparolka Pentagona Ilejn Lejnez izjavila je da se razarač "USS Ros" nalazio "sve vrijeme unutar međunarodnih voda, izvodeći rutinske operacije".

"Američka mornarica djeluje rutinski u Crnom moru, u skladu sa međunarodnim pravom", rekla je Lejnez i dodala da je o prisustvu njihovog razarača u Crnom moru javnost obaviještena.

Rusko ministarstvo odbrane nije bilo odmah dostupno za komentar, naveo je Rojters.

Incident je najnoviji u nizu susreta ruskih i zapadnih vojski, dok napetosti nastavljaju da rastu zbog krize u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji prošle godine.

Početkom mjeseca, Britanija i Švedska su saopštile da su poslale svoje avione kako bi presreli ruske bombardere blizu njihove teritorije.

SAD su prošlog mjeseca najavile da će podnijeti žalbu Rusiji, pošto je ruski borbeni avion "Su-27" presreo američki izviđački avion "RC-135U" na "nebezbjedan i neprofesionalan način" u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora.

Preporučujemo za Vas