SPORNA TERITORIJA

Kina odbila zahtjev SAD da zaustavi radove

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo cijelim Južnim kineskim morem, koje je svjetski plovni put trgovačkih brodova i za koje se vjeruje da ima rezerve nafte i gasa, ali je konkureti optužuju za ekspanzionizam
0 komentar(a)
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Južno kinesko more, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2015. 07:53h

Kina je danas odbila američke zahtjeve da zaustavi sve radove na rekultivaciji zemljišta na ostrvima u Južnom kineskom moru, uz obrazloženje da ostvaruje svoj suverenitet i da koristi ispostave da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Zamjenik načelnika generalštaba Narodno oslobodilačke vojske, admiral Sun Jianguo izjavio je na samitu o bezbjednosti u Singapuru da je situacija u tom moru mirna i stabilna i da nema problema sa slobodom polovidbe, prenose agencije.

On je naveo da je Kina obavila građevinske radove na nekim ostrvima i grebenima, kako bi poboljšala njihove funkcije i radne i životne uslove osoblja, koje se tamo nalazi.

On je dodao da je prilagođavanje zemljišta izvršeno i kako bi Kina mogla bolje da ispunjava svoje međunarodne obaveze u pogledu traganja i spasavanja, sprečavanja katastrofa, pružanja pomoći, pomorskih naučnih istraživanja, meteroloških posmatranja, ekologije, sigurnosti plovidbe, ribarstva, usluga...

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo cijelim Južnim kineskim morem, koje je svjetski plovni put trgovačkih brodova i za koje se vjeruje da ima rezerve nafte i gasa, ali je konkureti optužuju za ekspanzionizam. Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan takođe imaju potraživanja prema nekim ostrvima i grebenima.

"Kina će uvijek imati na umu većinske interese pomorske bezbjednosti", kazao je Sun, ponovo ističući da njegova zemlja ima nesporne zahtjeve, koji su zanovani na zakonu i istorijskim činjenicama.