Grinpis o USMCA sporazumu: Ostavljeni pogubni propisi NAFTA koji omogućavaju rast naftne industrije

"Ne samo da novi sporazum ne pominje klimatske promjene nego i produžva doprinos NAFTA klimatskoj krizi", saopštila je američka organizacija "Sijera klub"
57 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2018. 07:28h

Ekološke organzacije, među kojima i Grinpis (Greenpeace), osudile su "slabost" u odjeljku o životnoj sredini novog sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, navodeći prije svega odsustvo referenci na klimatske promjene i Pariski sporazum o klimi.

Dosadašnji trgovinski sporazum, NAFTA, koji je od 1994. povezivao američku, kanadsku i meksičku ekonomiju, nije sadržao elemente posvećene zaštiti životne sredine.

Na jučerašnjoj konferenciji u Otavi, šefica kanadske diplomatije Kristija Frilend je izrazila zadovoljstvo zbog uključivanja u Američko-meksičko-kanadski sporazum (USMCA), "novo poglavlje u zaštiti životne sredine koje ima snagu zakona i koje štiti kvalitet vazduha i bori se protiv zagađenja mora".

"To je prilično snažnije od onoga što smo imali prije", rekla je Frilend.

Međutim, Čarli Krej iz Grinpisa je u izjavi naveo da USMCA "ne ide dovoljno daleko u zaštiti stanovništva i planete" kao i da su "ostavljeni pogubni propisi NAFTA koji omogućavaju rast naftne industrije".

"Ne samo da novi sporazum ne pominje klimatske promjene nego i produžva doprinos NAFTA klimatskoj krizi", saopštila je američka organizacija "Sijera klub".

SAD su se pod vođstvom predsjednika Donalda Trampa, otvorenog klimatskog skeptika, povukle iz Pariskog sporazuma o klimi koji za cilj ima ograničavanje globalnog zagrijavanja na dva stepena više u odnosu na preindustrijsku eru.

Prema "Sijera klubu", činjenica da u tekstu USMCA nema pomjena klimatskih promjena "ojačava poziciju SAD kao glavnog svjetskog izvora zagađenja".

Verzija USMCA koju je Vašington objavio sadrži djelove posvećene zagađenju vazduha i okeana, pomorskom saobraćaju, zaštitu biodiverziteta, zaštitu ozonskog omotača.

Bonus video: