Sjećanje na prvu Amerikanku koja je poletjela u svemir

Bila je član odbora koji su istraživali nesreće spejs šatlova Čelindžer i Kolumbija, i jedina je osoba koja je učestvovala u oba istraživanja
1 komentar(a)
Sali Rajd, Foto: Shutterstock
Sali Rajd, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2015. 11:23h

Američka fizičarka i astronaut Sali Rajd, prva Amerikanka koja je poletjela u svemir, rođena je na današnji dan prije 64 godine u Los Anđelesu.

Ona je sa ekspedicijom 1983. godine, putovala u orbitu na svemirskom brodu "Čelindžer". Sa svoje 32 godine, bila je najmlađi astronaut u Sjedinjenim Državama, a godinu dana kasnije imala je i svoj drugi let u kosmos.

Te 1983. bila je treća žena koja je bila u svemiru. Prije nje u kosmosu su bile Valentina Tereškova (1963) i Svetlana Savicka (1982), obje iz nekadašnjeg SSSR-a. Rajd je odrasla u Los Anđelesu, gdje je završila gimnaziju. Najprije je studirala Koledž Svartmor, a kasnije je prešla na Univerzitet Stanford gdje je diplomirala, magistrilala i doktorilala fiziku.

Bila je redovni profesor na Univerzitetu u Kaliforniji u San Dijegu i direktor instituta "California Space", a član NASA-e od 1978. do 1987. godine.

Radila je u Centru za međunarodnu bezbjednost i kontrolu naoružanja na Stenford Univerzitetu, zatim na Univerzitetu u Kaliforniji u San Dijegu kao profesor fizike prije svega istražujući nelinearnu optiku i Tomsonovo rasipanje.

Bila je član odbora koji su istraživali nesreće spejs šatlova Čelindžer i Kolumbija, i jedina je osoba koja je učestvovala u oba istraživanja.

Preminula je 2012. godine od raka pankreasa.

U znak sjećanja na Sali Rajd i Google danas obilježava 64 godine od njenog rođenja.

Bonus video: