Namanje 800 žrtava vrelog talasa u Indiji

Hindustan tajms je na naslovnoj strani objavio fotografiju delhijskog asfalta koji se topi, dok se bijele linije " zebre" na pješačkom prelazu uvijaju i nestaju od vrućine
80 pregleda 0 komentar(a)
Indija vrućina, Foto: Beta/AP
Indija vrućina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2015. 10:39h

Najmanje 800 ljudi je umrlo od vrelog talasa koji posljednjih dana pogađa velike djelove Indije, a temperature se u nekim oblastima blizu 50 podjeljka na Celzijusovoj skali.

U bolnicama je vanredno stanje jer stalno pristižu žrtve toplotnih udara, a vlasti savjetuju građane da ako mogu ostanu kod kuće, a ako moraju da izađu nose suncobrane, kape, pamučnu odjeću, da piju više tečnosti i da ne rade na otvorenom u doba najvećih vrućina, prenosi AFP.

U najviše pogođenoj saveznoj državi Andra Pradeš, na jugu Indije, u posljednjih nedjelju dana registrovana je 551 žrtva vrućina.

U susjednoj saveznoj državi Telangana od prevelikih vrućina je stradala 231 osoba.

U saveznoj državi Orisa, na zapadu Indije, potvrđena je smrt 11 osoba kao posljedica vrelog talasa, dok je u saveznoj državi Zapadni Bengal, na istoku Indije, vrućinama podleglo 13 ljudi.

Prema pisanju lista Hindustan tajms, temperatura u prijestonici Nju Delhiju od 45,5 stepeni Celzijusa, registrovana juče, je najviša za posljednje dve godine. Ovaj list je na naslovnoj strani objavio fotografiju delhijskog asfalta koji se topi, dok se bijele linije " zebre" na pješačkom prelazu uvijaju i nestaju.

U Indiji svake godine na vrhuncu ljetnjih vrućina umiru stotine ljudi, najčešće iz najsiromašnijih slojeva društva, dok hiljade ostaju bez struje jer je i tako slaba elektromreža dodatno opterećena neprestanim radom klima uređaja.

Hindustan tajms upozorava da bi u nekim od najteže pogođenih saveznih država suša mogla da nastupi prije nego što stignu monsunske kiše.

U saveznoj državi Kerala, na krajnjem jugu Indije, monsunske kiše bi mogle da stignu već krajem ovog mjeseca, ali će proći nedjelje dok stignu do sušnih visoravni na sjeveru zemlje.

Bonus video: