SPEKULACIJE PO BERLINU

Afera oko prisluškivanja dovodi u pitanje i samit G7

Mediji pišu da je Merkel pod najvećim pritiskom do sada zbog te afere, a iz demohrišćana "prijete" socijaldemokratama i prijevremenim izborima, što sudeći prema anketama toj partiji ne bi odgovaralo, jer bi za SPD glesalo još svega nešto preko 23 odsto Njemaca
0 komentar(a)
Lideri G7 u Hagu, Foto: Reuters
Lideri G7 u Hagu, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2015. 10:47h

Američki predsjednik Barak Obama možda neće doći na samit šefova država ili vlada G7 koji se početkom juna održava u bavarskom mestu Elmau, ukoliko se objave "liste selektora" o špijuniranim objektima u Evropi, prenosi tabloid "Bild" spekulacije po Berlinu i piše da je to američka vlada demantovala.

Selektori su, kako je objašnjeno, pojmovi koje za kojima pretraživač traga u imejl adresama, telefonskim pozivima, itd.

"Time mi nismo prijetili, niti smo o tome ni jednom razmišljali da otkažemo naše učešće na G7 iz razloga koji imaju veze sa tajnim službama...", rečeno je ovom tabloidu u američkoj vladi, koji piše da, međutim, u politici demantiji ponekad služe da bi se diplomatske prijetnje izgovorile.

Njemački kancelar Angela Merkel, koja se nalazi pod pritiskom opozicije, ali i svojih koalicionih partnera - socijaldemokrata zbog afere Savezne obavještajne službe (BND) koja je pomagala Amerikancima u špijuniranju Evropljana, o čemu je kako se saznaje Kancelarska služba bila obaviještena, trebalo bi do 8. juna da objavi takozvane "liste selektora" koje je američka NSA špijunirala i to, čak i protiv volje Amerikanaca.

To je od nje zahtjevala generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SPD) Jasmin Fahimi i time je, kako ističu mediji, postavila Merkelovoj ultimatum.

Šef SPD Zigmar Gabrijel to ne shvata kao ultimatum, ali podržava zahtjev Fahimijeve i pretpostavlja, kako danas prenose mediji, da će Kancelarska služba do 8. juna donijeti odluku o takozvanim "selektorima".

Mediji pišu da je Merkel pod najvećim pritiskom do sada zbog te afere, a iz demohrišćana "prijete" socijaldemokratama i prijevremenim izborima, što sudeći prema anketama toj partiji ne bi odgovaralo, jer bi za SPD glesalo još svega nešto preko 23 odsto Njemaca.

Merkelovu, čak i iz liberala, sada vanparlamentarne partije spremne, prema rezultatima anketa, da ponovo uđe u Bundestag, upozoravaju na opasnost od "Votergejt afere", zbog koje američki predsjednik Ričard Nikson morao da podnese ostavku 1974. godine.

"Ako se Merkelova ne pobrine za jedno bezuslovne razjašnjenje, moga bi onda ova afera dobiti dimenzije "Votergejt afere" u Americi", rekao je mladi Kristijan Lindner, koji je nedavno ponovo izabran za šefa liberala.

Preporučujemo za Vas