U Iranu suđenje novinaru "Vašington posta" za špijunažu

Rezajan je optužen za saradnju s neprijateljskim vladama, za prikupljanje poverljivih informacija i za propagandu protiv Irana, izjavila je njegova braniteljka Lejla Ahsan i dodala da optužnica nije zasnovana na "utvrđenim dokazima"
0 komentar(a)
Džejson Rezajan, Foto: Beta/AP
Džejson Rezajan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2015. 08:06h

U specijalnom sudu u Teheranu danas je počelo suđenje iranesko-američkom novinaru lista "Vašington post", Džejsonu Rezajanu koji je već deset mjeseci u pritvoru u Iranu, optužen za špijunažu.

Rezajan (39) je optužen i za saradnju s neprijateljskim vladama, za prikupljanje poverljivih informacija i za propagandu protiv Irana, izjavila je njegova braniteljka Lejla Ahsan i dodala da optužnica nije zasnovana na "utvrđenim dokazima".

Agencija Irna je javila da mu se sudi u specijalnom sudu koji se obično bavi političkim i suđenjima u stvarima povezanim s državnom bezbjednošću.

Rezajan, koji ima i američko i iransko državljanstvo, radi za "Vašington post" od 2012. godine, a uhapšen je zajedno sa suprugom dvije godine kasnije.

SAD su zahtjevale njegovo oslobađanje, ali Iran koji ne priznaje dvostruko državljanstvo, odgovorio je da je postupak protiv Rezajana isključivo iransko unutrašnje pitanje.

Bonus video: