OŠTRA RASPRAVA U UN - SAD: Moskva vara; Rusija: Politička zla namjera Vašingtona

Sastanak SB sazvala je američka ambasadorka Niki Hejli, koja je optužila Rusiju da je izvršila pritisak na nezavisne eksperte UN da bi izmijenili izvještaj o primjeni sankcija Sjevernoj Koreji
99 pregleda 0 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2018. 19:44h

SAD i Rusija sukobili su se danas na Savjetu bezbjednosti UN po pitanju primjene sankcija Sjevernoj Koreji, pri čemu je američka ambasadorka optužila Moskvu za "varanje", dok je ruski predstavnik optužio Vašington za "političku zlu namjeru".

Sastanak SB sazvala je američka ambasadorka Niki Hejli, koja je optužila Rusiju da je izvršila pritisak na nezavisne eksperte UN da bi izmijenili izvještaj o primjeni sankcija Sjevernoj Koreji.

Hejli je rekla da je taj izvještaj sadržavao "dokaze o višestrukom ruskom kršenju režima sankcija".

Ta oštra razmjena je bila rijedak primjer pukotina u jedinstvenom odgovoru SB UN na sjevernokorejski nuklearni i raketni program. Pjongjangu su uvedene veoma stroge sankcije.

Hejli je rekla da su ruska kršenja režima sankcija "sistematska", i da uključuju transfer zabranjenih dobara s broda na brod, uglavnom nafte ali sve više i uglja i drugih dobara. Ona je optužila Moskvu da pokušava da prikrije ta kršenja, "bilo da ih je počinila Rusija ili građani drugih država".

Prema njenim riječima, SAD su spriječile objavljivanje "iskvarenog" izvještaja i tražile objavljivanje početne verzije.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja uzvratio je riječima da je rad eksperata postajao "sve više politizovan, a na kraju i talac vizije Vašingtona" i da nije uzimao u obzir ruske stavove.

"Zbog toga nije iznenađenje da smo insistirali da se naša gledišta odraze u dokumentu", rekao je on. O izvještaju je postignut kompromis svih 15 članica SB, čak i eksperta iz SAD.

Nebenzja je naveo da je dan kasnije Hejli blokirala izvještaj, tako da je "lopta sada u američkom dvorištu".

Bonus video: