Kineski političari u vaspitnim obilascima zatvora

Na mikroblogu Sina veibo se pojavio komentar da bi, kada bi se provjerili političari koji obilaze zatvore, bilo utvrđeno kako većina njih tamo i treba da bude
0 komentar(a)
zatvor, Foto: Shutterstock.com
zatvor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.05.2015. 11:04h

Kineski političari su, u sklopu mjera protiv korupcije, krenuli u obilazak zatvora, gdje mogu da sretnu i svoje bivše kolege, objavili su danas kineski mediji.

Više od 70 političara sa svojih bračnim drugovima je tokom maja, u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, provelo po dan u zatvoru, što je bilo "vaspitno upozorenje", piše list Čajna dejli, a prenosi AFP.

Tu su se imali priliku da se sretnu sa 15 bivših državnih zvaničnika koji služe zatvorsku kaznu.

Kineska vladajuća Komunistička partija se zariče kako će iskoreniti endemsku kopupciju u zemlji. Posljednjih godina se pod istragom našlo i nekoliko visokih kineskih zvaničnika, ali kritičari ističu kako u vezi sa korupcijom u zemlji nema sistematskih reformi i kako čvsta stega vlasti nad medijima i sudskim organima omogućava da se pod plaštom borbe protiv korupcije često kriju obračuni političkih frakcija.

Prema saopštenju kineske Centralne komisije za disciplinsku inspekciju (ČDI), posjete političara zatvorima se organizuju u cijeloj zemlji.

Neki kineski korisnici društvenih mreža pozdravljaju ovu mjeru, tražeći da se ona vremenski produži, dok joj se drugi rugaju.

Na mikroblogu Sina veibo (sličnom Tviteru) se pojavio komentar da bi, kada bi se provjerili političari koji obilaze zatvore, bilo utvrđeno kako većina njih tamo i treba da bude.

Bonus video: