Kina uputila protest SAD zbog preleta špijunskog aviona

Vašington je taj let označio kao "potpuno na mjestu", ali Kina ističe kako su njime ugrožena njena ostrva i morski grebeni
1 komentar(a)
Brod, Južno kinesko more, Foto: Beta/AP
Brod, Južno kinesko more, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.05.2015. 09:26h

Peking je uložio protest Vašingtonu jer je američki špijunski avion prošle nedjelje letio iznad djelova Južnog kineskog mora, na čiji najveći dio Kina polaže pravo, saopštilo je danas kinesko ministarstvo inostranih poslova.

Portparolka tog ministarstva Hua Čunjing je na redovnom brifingu rekla kao je Kina zatražila od SAD da isprave greške i izbjegavaju "neodgovorne riječi i djela" povodom Južnog kineskog mora.

Hua je rekla kako sloboda plovidbe i nadlijetanja ni u kojem slučaju ne znači da vojni brodovi i avioni neke strane zemlje mogu da ugroze legitimna prava jedne države i bezbjednost letenja i plovidbe.

Američki avion je letio iznad područja na kojima Kina gradi sedam vještačka ostrva. Vašington je taj let označio kao "potpuno na mjestu", ali Kina ističe kako su njime ugrožena njena ostrva i morski grebeni.

Kineski državni list Global tajms objavio je danas da je rat između Kine i SAD oko Južnog kineskog mora neizbježan ukoliko Vašington ne prestane da traži od Kine da obustavi gradnju vještačkih ostrva.

Kroz Južno kinesko more se godišnje odvija pomorska trgovina u vrijednosti od pet biliona dolara. Na djelove tog mora pravo polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Bruneji.

Bonus video: