Svijet zapravo muči nestašica kadrova

S najtežom "nestašicom talenata" suočavaju se poslodavci u Japanu, dok je ta stopa najslabija u Velikoj Britaniji i Irskoj, navodi se u studiji
73 pregleda 0 komentar(a)
žene, zapošljavanje, Foto: Shutterstock.com
žene, zapošljavanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.05.2015. 08:58h

Poslodavci širom svijeta suočavaju se ove godine s poteškoćama u pronalaženju potrebnih kadrova.

Čak 38 odsto njih u četrdesetak zemalja, obuhvaćenih anketom, ističe da se susreće s takvim problemom.

Prema istraživanju koje je uradila agencija za privremeno zapošljavanje Menpauer (Manpower), s najtežom "nestašicom talenata" suočavaju se poslodavci u Japanu, dok je ta stopa najslabija u Velikoj Britaniji i Irskoj, navodi se u studiji.

Kako prenosi francuski list Figaro, najčešći uzrok problema u pronalaženju potrebnih kadrova jeste pomanjkanje tehničke kompetentnosti, daleko ispred problema radnog iskustva ili stečene kvalifikacije (diplome), ili pak visokih očekivanja kandidata.

Problem u dolaženju do željenih kadrova povećava se s veličinom kompanije, ističu u Menpaueru.

U Francuskoj svaki treći poslodavac (29 odsto) ima poteškoća u zapošljavanju, i to uglavnom zanatlija i kvalifikovanih radnika, vozača i administrativnog osoblja. Ova proporcija veća je u odnosu na prošlu godinu, kada je njih 21 odsto prijavilo takav problem.

Odogovrni iz Menpauer grupe ističu da je pred kompanijama u 2015. veliki izazov da ovaj problem riješe organizovanjem kratkih kurseva ili obuka za profile za kojima imaju potrebu.

Istraživanje je obuhvatilo 41.748 poslodavaca iz 42 zemlje sveta.

Bonus video: