Lider Turkmenistana “zacementirao” kult ličnosti spomenikom od zlata

Berdimuhamedov je takođe i premijer i šef oružanih snaga u ovoj većinski muslimanskoj centralnoazijskoj državi koja je četvrta po redu u svijetu po rezervama prirodnog gasa
115 pregleda 4 komentar(a)
Gurbanguli Berdimuhamedov, Foto: Reuters
Gurbanguli Berdimuhamedov, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 08:48h

U turkmenistanskoj prijestonici danas je otkriven spomenik šefu države Gurbanguliju Berdimuhamedovu, šest metara visoku zlatnu statuu lidera na konju koji stoji na vrhu bijele litice, što predstavlja dio građenja kulta u ovoj gasom bogatoj zemlji. Za njegovu statu korišteno je 24-karatno zlato.

Berdimuhamedov,57-godišnji stomatolog po profesiji, uživa zvaničnu titulu “arkadaga” (gospodara) i ne podnosi nikakve kritičke glasove.

“Slava arkadagu”, skandirali su studenti kada su pušteni bijeli golubovi i baloni na centralnom trgu u prijestonici Ašhabatu. Predsjednik nije prisustvoao ceremoniji.

On je takođe i premijer i šef oružanih snaga u ovoj većinski muslimanskoj centralnoazijskoj državi koja je četvrta po redu u svijetu po rezervama prirodnog gasa.

Kritičari tvrde da je njegova administracija jedna od najrepresivnijih u svijetu.

Parlament je jednoglasno podržao inicijativu za podizanje spomenika Berdimuhamedovu. Njegovo ime već nosi jedna džamija, a širom ove pustinjske zemlje mogu se naći brojni njegovi veliki portreti.

“Arkadag radi za slavu našeg naroda od jutra do mraka”, kazao je sjedokosi Rahman Geldiev za Rojters na otvaranju spomenika.

Bonus video: