Karter: Iračke snage bile brojnije, ali bez volje za borbu protiv Islamske države

"Mi ih možemo obučiti i možemo im dati opremu, ali im, očigledno, ne možemo dati volju da se bore", kazao je šef Pentagona
2 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Beta-AP
Ešton Karter, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.05.2015. 15:43h

Šef Pentagona Ešton Karter danas je izjavio da iračke snage nijesu imale volju da se bore i odbrane grad Ramadi, koji je prije nedjelju dana pao u ruke ekstremista Islamske države.

Islamska država je zauzela taj strateški važan glavni grad provincije Anbar, što je bio najveći poraz iračkih snaga u posljednjih godinu dana.

Karter je rekao da je grad pao u ruke džihadista zato što iračke snage nijesu imale volju da se bore, iako su bile brojčano jače.

"Očigledno je da iračke snage nijesu pokazale volju da se bore. Oni nisu bili brojčano nadjačani i bili su znatno brojniji od neprijatelja, ali nijesu uspjeli da se bore i povukli su se odatle", kazao je Karter za CNN.

"To meni, a mislim i većini nas, govori da imamo problem sa voljom Iračana da se bore protiv Islamske države i da se odbrane od nje", rekao je on, prenio je AFP.

Karter je istakao da je obučavanje i opremanje vojske od male koristi ako vojnici nemaju neophodan moral.

"Mi ih možemo obučiti i možemo im dati opremu, ali im, očigledno, ne možemo dati volju da se bore", kazao je šef Pentagona.

Ali on je dodao da vjeruje da se situacija među vojnicima može poboljšati.

"Ako ih obučimo i damo im opremu i podršku i vrijeme, nadam se da će dobiti volju da se bore zato što samo ako se bore Islamska država može biti poražena", zaključio je Karter.

Bonus video: