SJEVER IZRAELA

Protest Arapa zbog smrtne kazne Morsiju

Demonstranti su nosili transparente s natpisima kao što je "Presjecite konopac kazne!" i uzvikivali "Nećemo se smiriti dok ubica Sisi ne bude kažnjen!"
1 komentar(a)
Mohamed Morsi, Foto: Beta-AP
Mohamed Morsi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.02.2019. 01:26h

Nekoliko hiljada Arapa protestovalo je na sjeveru Izraela zbog odluke Egipta da osudi na smrt svrgnutog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija.

Prema riječima organizatora, u protestu je učestvovalo oko 5.000 ljudi, a predvodio ih je šeik Raed Salah, vođa sjevernog krila radikalnog Islamističkog pokreta.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima kao što je "Presjecite konopac kazne!" i uzvikivali "Nećemo se smiriti dok ubica Sisi ne bude kažnjen!".

Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, svrgnut je vojnim pučem koji je predvodio sadašnji predsjednik Abdel Fatah al Sisi, u julu 2013, nakon masovnih uličnih demonstracija na kojima je tražena njegova ostavka, poslije samo godinu dana provedenih na vlasti. 

Nakon što je Morsi svrgnut, nova vlada je počela obračun sa njegovim pokretom Muslimansko bratstvo, u kome je na stotine ljudi ubijeno, a hiljade utamničeno. 

Izrael toleriše islamistički pokret, ali ga drži pod stalnim nadzorom, zbog povezanosti s pokretom Hamas, kao i s drugim muslimanskim grupama širom sijveta, prenosi AFP.