SAD spriječile oslobađanje svijeta od nuklearnog oružja

S obzirom da usvajanje konačnog dokumenta zahtijeva konsenzus, odbijanje SAD, koje su podržale Kanada i Velika Britanija, znači da je čitav plan za globalno nuklearno razoružavanje i neširenje takvog oružja u narednih pet godina blokiran
5 komentar(a)
Nuklearne rakete, Foto: Shutterstock
Nuklearne rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.05.2015. 14:00h

Sjedinjene Američke Države (SAD) blokirale su globalni dokument, čiji je cilj oslobađanje svijeta od nuklearnog oružja, nakon protivljenja Izraela.

Očekivalo se da se u zaključnom saopštenju zaduži generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) da sazove međunarodnu konferenciju o uspostavljanju zone bez nuklearnog oružja do marta narodne godine, a Izrael se uprotivio tom roku.

SAD su navele da saopštenje nije dato, jer članice nisu mogle da prevaziđu neslaganja o zabrani atomskog oružja na Bliskom istoku, prenio je Asošijeted pres.

One su optužile Egipat i druge zemlje da su "cinično manipulisale" procesom određivanja roka za Izrael i susjede da se sastanu za nekoliko mjeseci i diskutuju o zoni bez atomskog oružja u regionu.

Izrael, kako se podsjeća, nije potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i nikada nije javno priznao, ni porekao da posjeduje takvo oružje, mada se vjeruje da je to zapravo jedina nuklearna sila na Bliskom istoku. Konferencija bi mogla primorati Izrael da to prizna.

S obzirom da usvajanje konačnog dokumenta zahtijeva konsenzus, odbijanje SAD, koje su podržale Kanada i Velika Britanija, znači da je čitav plan za globalno nuklearno razoružavanje i neširenje takvog oružja u narednih pet godina blokiran, nakon četiri sedmice pregovora u sjedištu UN u Njujorku.

Naredna konferencija o tom sporazumu predviđena je za 2020. godinu.

Bonus video: