SAD: Nova vrsta prtičijeg gripa pustoši farme

U američkom centru za kontrolu bolesti kažu da je rizik od prenošenja H5N2 na ljude nizak u ovom trenutku, iako ne isključuju takvu mogućnost
1 komentar(a)
Ptičji grip, farma kokošaka, Foto: Rojters
Ptičji grip, farma kokošaka, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.05.2015. 07:01h

Američki farmeri su bili prinuđeni da ubiju oko 40 miliona pilića i drugih ptica, pošto je najzaraznija verzija ptičijeg gripa napala taj sektor industrije, što je prouzrokovalo nagli skok cijena jaja.

Vjeruje se da su posebno zarazan ptičiji grip prenijele divlje patke i guske i on se proširio na 15 saveznih američkih država i dvije kanadske pokrajine, što je zahtijevalo masovni pokolj, posebno koka nosilja i ćurki.

Veleprodajna cijena jaja je skočila za 80 odsto, a nešto manje je porasla i cijena ćuretine, što bi moglo potrajati do kraja ove godine, čak iako se uspiješno zaustavi dalje širenje gripa, procjenjuju stručnjaci.

U Ajovi, koja je najveći proizvodjač jaja u SAD, ubijeno je oko 25 miliona koka, prenosi AFP.

Država je proglasila vanredno stanje poslije otkrivanja bolesti na 63. farmi po redu i zabranila je bilo kakve javne izložbe živih ptica na sajmovima, aukcijama i slično.

"Razmjera ove bolesti je bez presedana i mislim da je važno učiniti sve što je moguće kako bi se zaustavilo njeno dalje širenje", kazao je seketar za poljoprivredu Ajove Bil Norti.

Bolest se prvi put pojavila prošle godine na krajnjem sjeverozapadu države Vašington, gdje su je očigledno donijele divlje ptice.

Od tada se pojavila na farmama u 15 država, uključujući i one sa najrazvijenijom peradarskom proizvodnjom.

Naučnici bolest, poznatu kao H5N2, opisuju kao visoko patogenu verziju pričijeg gripa. Ona se razlikuje od gripa H5N1, koji je široko rasprostranjen na farmama u Aziji i za koji je dokazano da se prenosi na ljude, jer ih je do sada ubio na stotine, nakon što je prvi put ustanovljen 2004. godine.

U američkom centru za kontrolu bolesti kažu da je rizik od prenošenja H5N2 na ljude nizak u ovom trenutku, iako ne isključuju takvu mogućnost.

Bonus video: