"SPREMNI DA ISKORISTE BILO KOGA"

Rusija optužila SAD: Dvostruki standardi u Siriji jasni, finansirate teroriste

"Dvostruki standardi Vašingtona postali su naročito jasni u Siriji. Nakon što su se ruske vazdušne snage, odgovarajući na zahtjev legitimne vlade (te zemlje), pridružile borbi protiv terorizma u toj državi razorenoj dugogodišnjim ratom, SAD su uložile svaki napor da zaštite krvoloke"
2 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2019. 07:20h

SAD su snabdijeevale oružjem terorističke grupe koje su aktivne u Siriji, saopštilo je na zvaničnom sajtu Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Dvostruki standardi Vašingtona postali su naročito jasni u Siriji. Nakon što su se ruske vazdušne snage, odgovarajući na zahtjev legitimne vlade (te zemlje), pridružile borbi protiv terorizma u toj državi razorenoj dugogodišnjim ratom, SAD su uložile svaki napor da zaštite krvoloke", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Tass.

U saopštenju se dodaje da su takozvane snage umjerene opozicije korišćene kao ljudski štitovi kojima su se štitili ekstremisti, među kojima pripradnici terorističke grupe Džabhat al Nusra, "uprkos tome što je ona ogranak (terorističke grupe) Al Kaide koja je odgovorna za smrt 3.000 Amerikanaca 11. septembra 2001". 

"Istovremeno, SAD snabdijevale su ove grupe oružjem, municijom i vojnom opremom", navodi se u saopštenju. 

Rusko ministarstvo ocjenjuje da je Vašington spreman da iskoristi "bilo koga, pa čak i teroriste" kako bi zbacio sa vlasti vladu sirijskog predsjednika Bašara al Asada i zarad drugih političkih ciljeva. 

"Zaista je čudno to što američka javnost ne obraća pažnju na neprijavljeno jedinstvo američkih političara i Al Kaide, iako američki zakon svaku podršku terorizmu smatra za krivično djelo", naglašeno je u saopštenju. 

Ministarstvo je takođe izrazilo nadu da će SAD prestati da odugovlače i da će početi da se bore protiv terorista, prenosi Tanjug.