BRINE ZA IZRAEL

Obama: Izjave Netanijahua imaju posledice

Obama je u intervjuu sa Džefrijem Goldbergom jasno rekao da je Netanijahuov opis arapskih glasača "kao nadiruće snage" suprotan samoj Deklaraciji nezavisnosti Izraela, u kojoj se direktno navodi da su svi narodi, bez obzira na rasu ili vjeru, u potpunosti učesnici u demokratiji
6 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2015. 18:58h

Predsjednik SAD Barak Obama kaže da antiarapske izjave izraelskog premijra Benjamina Netanijahua, na dan izbora u Izraelu, imaju "posledice na spoljnu politiku".

Obama je u intervjuu sa Džefrijem Goldbergom jasno rekao da je Netanijahuov opis arapskih glasača "kao nadiruće snage" suprotan samoj Deklaraciji nezavisnosti Izraela, u kojoj se direktno navodi da su svi narodi, bez obzira na rasu ili vjeru, u potpunosti učesnici u demokratiji.

"Kada se tako nešto desi, to ima posledice na spoljnu politiku i baš zato što smo mi tako bliski Izraelu, za nas da jednostavno tako stojimo i ne kažemo ništa, bi značilo da ovaj Ovalni ofis izgubio kredibiltet kada je riječ o izjašnjavanju o tim pitanjima", rekao je američki lider.

Obama je, takođe, naglasio da je, uprkos tome što se nije slagao s Netanijahuom tokom više godina, većina jevrejske zajednice u SAD ipak glasala za njega na izborima 2012. godine.

"Ono što, takođe, mislim jeste da postoji zajednički napor nekih političkih snaga da izjednače ono što znači biti proizraelski i otuda podržavati jevrejski narod, sa odobravanjem određene politike izraelske vlade", rekao je Obama.

"Tako da ako dovodite u pitanje politiku naseljavanja, to nagovještava da ste antizraelski ili nagovještava da ste antijevrejski. Ako izražavate saosjećanja ili empatiju sa palestinskom omladinom, koja se suočava s kontrolnim punktovima ili ograničenjima na mogućnost da putuje, onda se vaša podrška Izeaelu dovodi u pitanje. Ako ste voljni da javno iznesete neslaganje s izraelskom vladom, onda je utisak da ste antiizraelski i po analogiji antijevrejski. Ja u potpunosti to odbacujem", dodao je američki predsjednik.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog pravca u kom Izrael ide, posebno u odnosu na demokratske vrijednosti.

Obama je naglasio da "baš zato" brine tako mnogo za Izrael i jevrejski narod.

"Osjećam se obaveznim da govorim pošteno i istinito o onome što mislim da će po svoj prilici dovesti do dugotrajne bezbjednosti i što će biti najbolja pozicija za nas da nastavimo da se borimo protiv antisemitizma i ne izvinjavam se, baš zato jer sam siguran i uvjeren da duboko brinem o Izraelu i jevrejskom narodu", rekao je Obama.

On je naglasio da smatra moralnom obavezom odbranu Izraela i pravo te zemlje da postoji, posebno zbog lekcija iz 20. vijeka.

Netanijahu je na dan izbora 17. marta, u nastojanju da apeluje na tvrdolinijaše da glasaju, upozorio da arapski glasači "dolaze na birališta u krdima".

Dan uoči izbora najavio je i da, ako četvrti put postane premijer, palestinska država neće biti stvorena, što je naišlo na osudu SAD.

Obama nije bio zadovoljan ni njegovim naknadnim objašnjenjem da za stvaranje takve države moraju postojati uslovi kojih trenutno nema u regionu, ali da se on tome ne protivi.

Preporučujemo za Vas